Dostupni linkovi

Bosanski Hrvati omogućili Jadranki Kosor drugi krug


Predsjednički kandidat HDZ-a, Jadranka Kosor, to što je ušla u drugi izborni krug može zahvaliti glasovima bh. Hrvata, posebno onih iz Hercegovine, opće je mišljenje u BiH. U HDZ-u BiH ne kriju da su time izuzetno zadovoljni, jer su, priznaju, na lobiranju birača intenzivno radili kako bi Kosor dobila što više glasove. Portparol HDZ-a BiH, Pero Pavlović:

“Mi smo negdje otprilike oko 38 000 glasova doprinijeli, dakle, gospođi Kosor. Značaj biračkog tijela u BiH i rezultat kojeg je ostvarila kandidatkinja gospođa Kosor na prostoru BiH, možda to možemo i sa sigurnošću reći, je uvelike doprinio da se nađe u drugom krugu s gospodinom Mesićem.”

U SDA-u i SDP-u BiH očekuju Mesićevu pobjedu i u drugom krugu. To će za BiH, naglašava Slobodan Popović iz SDP-a BiH, biti bolje rješenje:

“Gospodin Mesić je jasan u svojim političkim stavovima kad je u pitanju odnos Republike Hrvatske kao države i BiH kao države, u kojima on stalno BiH tretira kao ravnopravan politički subjekt, bez obzira na činjenicu da jedan značajan broj Hrvata živi u BiH. Mi u SDP-u mislimo da je to jedna sasvim normalna i korektna politka. Da se malo našalim - da Hrvati u BiH ne otvaraju kišobran kad pada kiša u Zagrebu, nego kad pada kiša tamo gdje su u BiH.”

U RS-u, gdje se sve posmatra sa stanovišta Srba iz Hrvatske, razmišljanja su bitno drugačija. Petar Džodan, predsjednik Udruženja Srba izbjeglih iz Hrvatske krajine:

“Mesić očito samo ustupa onoliko koliko je to neophodno radi udobrovljavanja Evrope, a ti zahtjevi baš od Evrope nisu tako značajni, ni veliki u korist Srba iz Hrvatske. Od gospođe Kosor stvarno ne očekujemo posebno ništa, čak očekujemo još tvrđu liniju i očekujemo da ona svojim istupima i načinom uglavnom ignoriše postojanje uopšte srpskog življa u Hrvatskoj.”

U SDS-u, kaže Boško Šiljegović, ne očekuju da će se politika Hrvatske prema BiH mijenjati, bez obzira na ishod drugog kruga predsjedničkih izbora u ovoj državi:

“Ja sam siguran da odnos Republike Hrvatske prema BiH će ostati kao i dosad - komšijski, dobrosusjedski. Ono što bih ja želio od novog predsjednika, to je da se končano počne ozbiljnije rješavati status Srba u Hrvatskoj. U predizbornim kampanjama bilo je određenih obećanja. Dakle, želio bih da Srbi u Hrvatskoj počinju da se vraćaju na svoja ognjišta. Time bi Hrvatska pokazala svoje evropsko opredjeljenje. Sve dosad je to bilo neozbiljno i neprimjereno standardima Evrope.”

To što je Stjepan Mesić u BiH dobio slabu podršku birača s pravom glasa na hrvatskim predsjedničkim izborima, političare u BiH pretjerano ne čudi, s obzirom na lobiranje HDZ-a BiH cijelo vrijeme predizborne kampanje. To što je nakon Jadranke Kosor najviše glasova hrvatskih državljana u BiH dobio Ivić Pašalić tumači se time što je još samo on od svih kandidata posbenu predizbornu kampanju proveo i u BiH.
XS
SM
MD
LG