Dostupni linkovi

Ministarstvo bez informacija


Jedan od značajnijih ovogodišnjih datuma, osim stupanja novog zakona o odbrani, te stvaranja Ministarstva odbrane, za ministra Nikolu Radovanovića jeste zahtjev Visokog predstavnika za pokretnjem istrage o kretanju i boravku haškog optuženika Ratka Mladića u Bosni i Hercegovini. Naime, osim mjera protiv visokih policijskih službenika zbog nesaradnje Republike Srpske sa Haškim tribunalom, Ešdaun je tražio od Ministarstva odbrane BiH da provjeri informacije o Mladićevom boravku u junu u jednom od vojnih objekata kod Han Pijeska, te da preduzme mjere protiv odgovornih osoba.

Radovanović navodi da je Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo istragu na svim nivoima u Vojsci RS-a, dok je od američke administracije, te od više drugih stranih vlada traženo da dostave svoje informacije o Mladićevom kretanju:

“Ja mogu reći da Ministarstvo odbrane nema na osnovu vlastitih izvora ili na osnovu izvora iz institucija BiH, ili entitetskih institucija, dokaze koji bi potvrđivali, ili jasne dokaze koji bi negirali ovakve navode. Međutim, isto tako postoje vrlo snažne, jasne izjave i Visokog predstavnika i komandanta EUFOR-a da postoje dokumenti i dokazi o tom boravku i ja nisam u poziciji da procjenjujem dokumente koje nisam vidio, dakle koliko su, to što oni imaju, kredibilni. Dakle, polazim od pretpostvake da se radi o ozbiljnim navodima.”

Izvještaj o provedenoj istrazi Visoki predstavnik očekuje do 14. febrauara, pojašnjava ministar Radovanović, koji također kaže da do sada nije dobio ni odgovor na tvrdnje da je haški bjegunac Mladić bio na platnom spisku Vojske RS-a do 2002. godine:

“Ja sam se obratio zahtjevom prema ministru odbrane RS-a, gospodinu Stankoviću, da nam provede istragu, s obzirom da se radi o aktivnosti koja je, prema navodima, završena 2002. godine i u potpunoj je nadležnosti njegovog ministarstva. Mi nismo dobili još taj izvještaj i u ovom trenutku mislim da je on prava adresa da potvrdi ili da negira ovu informaciju.”

Na primjedbe da strani izvori imaju više informacija nego Ministarstvo odbrane BiH, Nikola Radovanović odgovara:

“Činjenica jeste da mi imamo puno manje mogućnosti da prikupljamo podatke i da imamo podatke od SFOR-a i od EUFOR-a i mislim da to nije nešto što je potrebno šire elborirati, s obzirom na kapacitete svih država koje stoje iza svake pojedinačne države članice NATO-a i države članice EUFOR-a.“

Ministar Radovanović je najavio da će do 20. janaura Ministarstvo odbrane BiH dostaviti komandi EUFOR-a spisak podzemnih vojnih objekata koji se mogu koristi za oružane ali i civilne svrhe, te spisak objekata koje treba zapečatiti.
XS
SM
MD
LG