Dostupni linkovi

Broj žrtvava neprestano raste


Nasnažniji potres od 1964. od 9 stupnjeva , a koji je prouzročio plimne valove, tsunami, koji su poharali obale Indonezije, Šri Lanke, Indije, Tajlanda, Malezije i Maldiva, ostavili su sa sobom mrtve, ranjene, ljude bez domova, uništeno gospodarstvo zemalja regije, posebno turizam. Iz sata u sat broj žrtava raste.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda upozoravaju na mogućnost širenje zaraznih bolesti i epidemiju, pogotovo ukoliko pomoć brzo ne stigne. Voda, lijekovi, hrana, šatori – u ovom trenutku su najpotrebniji. Medjunarodni crveni križ upućuje timove za pomoć postradalima i potragu za nestalima. Peter Rees iz ove humanitarne organizacije ističe:

"Ovo je najveća nesreća od potresa u Bamu koji se dogodio 26 prosinca prošle godine. Taj je datum očito nesretan za svijet. No, ovo je izuzetno velika nesreća koja je pogodila deset zemalja".

Evropska Unija, Sjedinjene države, Rusija, i druge države su osigurale izravnu financijsku, ali i druge vrste pomoći potresom i tsunamijem pogodjenim zemljama jugoistoka Azije.

Australijski premijer John Howard:

"Učinit ćemo sve kako bi pomogli susjedima i prijateljima u zemljama koje su strašno pogodjene ovom katastrofom".

Medju poginulima i nestalima su i brojni turisti. Preživjeli svjedoče kako se raj na zemlji , poznato ljetovalište Puket na Tailandu , u trenutku pretvorio u pakao:

"To je prirodna katastrofa. Ne možete je spriječiti. Mogla se dogoditi svuda. Mi smo bili u krivo vrijeme ne krivom mjestu".

U nekim malezijskim ljetovalištima, turisti su se već vratili na plaže. Agencija Reuters prenosi nevjerojtnu sliku , s jedne strane spasitelji koji i dalje izvlače tijela poginulih iz mora, a s druge strane, turisti u dubokim naslonjačima, uživaju na suncu, s koktelom u ruci.
XS
SM
MD
LG