Dostupni linkovi

Opozicija ponovo u parlamentu


Osim prenosa svih skupštinskih zasjedanja, što je bio inicijalni razlog za bojkot, nijedan od zahtjeva opozicije za povratak u parlament nije ispunjen. Takođe, samo vraćanje kamera u Skupštinu nije isposlovala opozicija koja je, podsjetimo, izglasala medijske zakone prema kojima Radio-Televizija Crne Gore nije dužna da prenosi sve sjednice, već je tome posredovao OEBS. Smjena Vlada, raspisivanje izbora, formiranje tehničke Vlade bez Mila Đukanovića do novih izbora, bili su zadati ciljevi jedinstvenog vanparlamentarnog djelovanja. Međutim, nakon što je uz posredovanje šefa kancelarije OEBS-a u Srbiji i Crnoj Gori postignut kompromis sa Radio-Televizijom Crne Gore o prenosu svih sjednica, Srpska narodna stranka i Socijalistička narodna partija prije mjesec i po dana prve su se vratile u skupštinske klupe. Potpredsjednik Srpske narodne stranke Goran Danilović žali što i ostatak opozicije tada nije prekinuo bojkot o čijem efektu kaže:

''Umjesto da istrajavamo na zahtjevima koje smo ispostavili vlasti, mi smo u jednom trenutku, u vriijeme jedinstvenog Liberalnog saveza, kao stranka, recimo, morali da trpimo ultimatume. Tražilo se od nas da bojkotujemo savezni parlament, tražilo se od nas da bojkotujemo eventualne savezne izbore, tražilo se od nas da dijelimo nepostojeća ministarska mjesta i tražilo se od nas da pristanemo da jedino mi, kao političke partije, budemo eventualni učesnici svih raspodjela, da budemo jedna zatvorena družina u kojoj neće biti prostora za bilo koga sa strane. To je bio razlog da Srpska narodna stranka kaže da mislimo da je to gubitnička varijanta i ne želimo da učestvujemo u gubitničkoj varijanti''.

Na drugoj strani, u Liberalnom savezu, u kojem je u međuvremenu došlo do sukoba i cijepanja stranke, smatraju da je problem u tome što vlast sve drži pod kontrolom, pa, između ostalog i dobar dio opozicije. Visoki funkcioner Džemal Perović:

''Kao što sam rekao da u Crnoj Gori nema elementarne demokratije, sve je pod kontrolom. Ide se čak dotle da su i dijelovi opozicije pod kontrolom vlasti i to nejedinstvo opozicije je uzrokovano direktno aktivnošću tajnih i javnih službi koje su sve u službi Mila Đukanovića''.

Iako se formalno još uvijek nije vratio u parlament predsjenik novoformirane Liberalne partije, Miodrag Živković, to će učiniti uskoro. Potpredsjednik njegove stranke Nikola Samardžić o lošim efektima vanparlamentarnog djelovanja opozicije, kaže:

''Razlozi za to leže prije svega što je očigledno da sve opozicione stranke nijesu sa istom željom i istom energijom pristupile tom projektu. Neko je imao mnogo manje kondicije da istraje u svemu tome''.

Formalno, u pralmament se nije vratila samo Demokratska srpska stranka, koja je nastala kao rezultat raskola u Srpskoj narodnoj stranci, takođe, nastalog u vrijeme vanparlamentarnog bojkota. Njen potpredsjednik Ranko Kadić smatra da je bojkot imao efekta u tom smislu što je Đukanović ipak trpio određeni pritisak Evropske Unije zbog toga, ali da je dalje vanparlamentarno djelovanje izgubilo smisao nakon povratka Socijalističke narodne partije i Srpske narodne stranke:

''Samo treba podsjetiti na razna zaklinjanja lidera da se neće vraćati u parlament dok Đukanović ne raspiše izbore, ne podnese ostavku, a ti koji su bili najglasniji prvi su se vratili. Ipak je dat legitimitet Đukanoviću. Dakle, dat mu je manevarski prostor.''.

I u Narodnoj stranci smatraju da je nakon povratka Socijalističke narodne partije bojkot izgubio smisao .U prozvanoj Socijalističkoj narodnoj partiji i pored obećanja nijesmo mogli obezbijediti sagovornika na ovu temu. A visoki funkcioner Narodne stranke Dejan Vučićević odgovara na naše pitanje da li bi, da nije bilo povretka SNP-a i SNS-a, bilo realno očekivati da bojkot da rezultate:

''Ova politička potraživanja vjerovatno da ne bi urodila plodom, ali moglo se dogoditi nešto drugo. Naime, mi smo mogli usloviti režim u Crnoj Gori, konkretno gospodina Đukanovića, da naš povratak u parlament, mislim na povratak kompletne opozicije, zavisi od striktnog poštovanja Ustavne povelje, što drugim riječima znači raspisivanje neposrednih saveznih izbora u februaru mjesecu kako je to predviđeno i Ustavnom poveljom. Sam povratak Socijalističke narodne partije u parlament svakako je otvorio manevarski prostor gospodinu Đukanoviću za moguće manipulisanje sa Ustavnom poveljom i poštovanje obaveza koje je sam potpisao''.
XS
SM
MD
LG