Dostupni linkovi

Usvojen zakon o učešću vojnika SCG u mirovnim misijama


Usvojeni zakon o slanju pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore u mirovne misije predviđa da Skupština državne zajednice na predlog Saveta ministara odlučuje o slanju dobrovoljaca, profesionalnih vojnika, osoblja civilne zaštite i zaposlenih u organima Saveta ministara u mirovne operacije u inostranstvu. Zakon ne predviđa slanje vojnika koji su na odsluženju vojnog roka, već isključivo profesionalnih vojnika. Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić je istakao da zakon određuje postupak eventualnog učešća i povlačenja snaga SCG iz mirovnih misija pod okriljem UN ali i NATO i drugih organizacija.

“Ovo je samo zakon kojim se omogućava priprema takvih jedinica, reguliše njeno slanje i povratak iz mirovnih misija, a još jedanput da ponovim, svaka takva misija biće odobrena od strane parlamenta državne zajednice na osnovu saglasnosti dve članice državne zajednice. Tako da je ovo jedan korak koji nas dovodi u red drugih zemalja u svetu, pogotovu u našem okruženju koje imaju iste takve zakone i koje omogućavaju da njihove snage, a u ovom slučaju i naše snage jednoga dana učestvuju u mirovnim operacijama UN ili u nekim drugim operacijama o čemu će, naravno, odlučivati parlament.”

Optuživši Davinića da predloženim zakonom nastavlja da radi na rušenju Vojske SCG, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je rekao da su poslanici te stranke protiv slanja snaga državne zajednice u pogibeljne misije za račun Sjedinjenih Država i NATO alijanse. Nikolić je upozorio da se zakonom stvara mogućnost odlaska snaga Srbije i Crne Gore u misije u Irak ili Avganistan, što bi po njegovom mišljenju moglo izazvati niz terorističkih napada u Srbiji.

“A oni moraju da idu. Nije tačno da je to dobrovoljno, tamo kaže upućuju se i ako odbije da bude upućen on će izgubiti službu. Apsolutno sam protiv i svi poslanici su protiv samo što mi u hodnicima govore da mi donesemo zakon a nećemo poslati nikoga. A i neće poslati, preuzećemo mi vlast pre nego što pošalju bilo koga.”

U slučaju krajnje opasnosti zakon predviđa mogućnost da Skupština donese odluku o povlačenju snaga SCG iz određene mirovne misije, stoji u danas usvojenom Zakonu koji je Skupština SCG većinom glasova usvojila.
XS
SM
MD
LG