Dostupni linkovi

Oduševljen Sanaderom


“Drugi dan su novine pisale ‘Tito-Staljin, 3:1’. To je ovako bilo simpatično. Bilo je u nekim novinama normalno Jugoslavija-Sovjetski Savez, ali ovo ‘Tito-Staljin, 3:1’, to je odjeknulo. Dobili smo čestitke, onda smo bili nagrađeni od Tita po 500 dolara, to je velika para onda bila.”

Sport po svojoj definiciji je takva vrsta delatnosti da zbližava ljude, zbližava narode. Mi smo u poslednje vreme ponovo svedoci neke vrste napetosti na sportskim terenima, bar kad je upitanju odnos Srbije i Hrvatske. Podsetiću vas na slučaj košarkaša Gurovića i sve što se oko toga dešavalo. Mislite li da će sport u budućnosti doprinositi normalizaciji odnosa između dve države?

“Rat se završio. Bilo bi pametno i dobro da mi ne budemo zlopamtilo. Vreme je takvo da se mi polako moramo zbližavati. Mi moramo da prenesemo na našu omladinu i generacije koje dolaze te prijateljske odnose. Ne smemo da širimo mržnju i nisam pristalica da preko štampe se potpaljuju strasti. Nisam pristalica da se na stadionima prave ove stvari koje se prave. Nisam pristalica da je ovaj sa Dražom Mihailovićem došao da isprovocira Hrvatsku. Zamislite da je došao neko sa Antem Pavelićem u Beograd? Ne bi to bilo simpatično. Ja to osuđujem i čudi me da je došlo do toga. Čudi me da je Partizan dozvolio da dođe takav igrač i da stavi to u ovakvoj situaciji gde treba da idemo na zbližavanje svih. Moramo da budemo korektni, nemojmo da trujemo tu našu mladu generaciju. To nek knjige pišu, ali odnosi moraju da budu fer i korektni. I drago mi je da iz Hrvatske tonovi su sasvim drugi došli. Mesić isto daje korektne sada izjave da se približavaju Srbi i Hrvati. ”

Premijer Ivo Sanader takođe…

“Oduševljen sam njim, oduševljen sam da nemam reči. On imponuje i ja vidim u perspektivi, a želim, žarko želim, da dođe do prijateljskih odnosa prvo između Hrvata i Srba. Jer mene to srce boli. To hoću da kažem tu mržnju treba ostaviti.

Govori se mogućnosti osnivanja regionalne fudbalske lige u kojoj bi bili klubovi iz Hrvatske, iz Srbije, iz Bosne i Hercegovine, iz Mađarske, iz Austrije, Rumunije. Kako gledate na tu ideju? Mislite li da bi to doprinelo normalizaciji odnosa i, na kraju krajeva, koliko bi i u kvalitativnom smislu pomoglo fudbalu kao igri, kao sportu? ”

“Potpuno se slažem i pristalica sam toga. To je potreba velika jer ova prvenstva koja su sada i u Srbiji, i u Hrvatskoj, i u Sloveniji, ja to zovem kikiriki prvenstva. To nije ozbiljno. Tu je Zvezda i Partizan, u Hrvatskoj je Hajduk i Dinamo, i nemaš konkurencije. Skroz na skroz neinteresantno prvenstvo. Pristalica sam, samo treba raditi. Političari treba da rade da zbližavaju što prije, da prave atmosferu da se ne dozvoli ovde u Srbiji da ovo rade simpatizeri Partizana, Zvezde, a u Zagrebu Dinama, itd. To treba sprečavati i kažnjavati. Zato tu treba da budu klubovi daleko oštriji i da stalno razgovaraju sa njima, da im utule u glavu i da rade na tome. Ja mislim sa vremenom da treba što prije da se ti odnosi i sa Slovenijom i sa Bosnom, s ovim bivšim zemljama, normalizuju.”
XS
SM
MD
LG