Dostupni linkovi

Bez nevinih i naivnih


Prvo se oglasila Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac. Dva dana pred lokalne izbore u Kotoru ona je pokrenula istragu povodom slučaja prodaje opštinskog zemljišta u Grblju. Kao što je poznato, okolnosti i uslovi prodaje te kotorske zemlje bili su povod za raskol unutar Liberalnog saveza. Puna četiri mjeseca crnogorska javnost je zatrpavana činjenicama i lažima, argumentima i političkim diskvalifikacijama. Živković je Slavka i Vesnu Perović optuživao za reket i iznudu, oni njega i njegove za sklapanje nezakonitog posla. Mnogi su bili pod sjenkom sumnje i zato su mnogi bili zainteresovani da se konačno sazna istina.

Međutim, državni tužilac Vesna Medenica je ćutala, kao da se sve dešavalo negdje daleko, van domašaja crnogorskih organa gonjenja. A onda, baš pred izbornu šutnju, prekinula je zimski san i naprasno otvorila istragu.

Nema u ovom slučaju ni nevinih ni naivnih. Tužilac Medenica je znala će njena odluka uticati na ishod kotorskog stranačkog nadmetanja. Morala je biti i svjesna da će njena odluka – čak i da je motivisana čisto pravnim razlozima – zbog vremena u kojem je donijeta biti politički tumačena. Uostalom, ako je strpljivo čekala četiri mjeseca što je falilo da sačeka još četiri dana dok prođu izbori?

Ovako, odlukom da pokrene istragu pred lokalne izbore, Medenica je napravila medveđu uslugu onima koji su je izabrali za vrhovnog državnog tužioca: niko neće povjerovati da sve nije urađeno na mig ili nagovor crnogorske vladajuće koalicije. Radeći tako, Medenica je nesvjesno dala goru sliku vlasti od one koju opozicija nudi.

I tu bi priča bila skoro završena. Međutim, sam lider Liberalne partije Miodrag Živković, odlučio je da utakmica mora imati i drugo poluvrijeme. Nakon zvaničnog proglašenja rezultata izbora - kada je postalo jasno da se bez Liberalne parije neće moći obrazovati lokalna vlast - Živković je poručio da će ishod tužiočeve istrage bitno uticati na sklapanje budućih koalicija u Kotoru.

Poruka lidera Liberalne partije je kristalno jasna i vrlo direktna. Vladajućoj koaliciji je naređeno - poništite odluku Medenice i biće koalicije sa vama. U suprotnom, nema saradnje. To je neka varijanta starog zakona oko za oko – zahtijeva se povlačenje istrage ako se želi pravljenje koalicije.

I to je slika Crne Gore: lider opozicione partije, koji je javno kritikovao vezu tužioca i vrha vlasti, sada javno traži da politčari na vlasti ukinu istražne radnje tužioca. Prosto rečeno: Živković hoće da iskoristi zavisnost pravosuđa od politike da bi svojoj stranci isposlovao političku korist. Time on ostaje u istoj moralnoj ravni sa tužiocem. Uostalom, zašto bi od rezultata istrage zavisilo pravljenje koalicije sa vlašću, ako nije riječ o političkom ultimatumu?

I tako se obrazuje jedan loš model ponašanja. Ako jedan iskusni bivši advokat i ako jedna iskusna pravnica a sada vrhovna vlast u tužilaštvu tako shvataju nezavisnost pravosuđa, šta treba da pomisle obični građani? Možda ono što je, na žalost, tužna crnogorska realnost: da je bavljenje politikom prava i jedina prečica za pravnu nedodirljivost i lično bogaćenje? To baš i nije slika neke bolje crnogorske budućnosti.
XS
SM
MD
LG