Dostupni linkovi

Gotovina je odgovornost hrvatske vlade


„Vlada Sjedinjenih Država podupire hrvatski ulazak u Europsku uniju od same njezine neovisnosti. Do sad je uložila četiristo milijuna američkih dolara da bi se Hrvatsku što bolje pripremilo za europske institucije. Ali ukoliko Hrvatska želi postati odgovoran partner u toj zajednici, onda mora u cijelosti ispunjavati i svoje međunarodne obveze, a jedna od njih je potpuna suradnja sa Haškim sudom“, kazao je novinarima američki veleposlanik u Zagrebu Ralph Frank:

„Stav moje Vlade je bio konzekventan od početka. Mi vjerujemo da potpuna suradnja znači da se general Gotovina mora predati Hagu i tamo iznijeti svoj slučaj“, naglasio je šef američke diplomacije u Hrvatskoj.

Znači li to, pitali su novinari, da Sjedinjene Američke Države ne vjeruju Hrvatskoj Vladi koja opetovano tvrdi da optuženi Gotovina nije u Hrvatskoj?

„Rekao sam da za nas nije ni važno gdje je Gotovina. Odgovornost leži na hrvatskoj Vladi da ga nađe, jer upravo ona“, utvrdio je Frank, „ima najbolji pristup informacijama i nitko drugi se neće smatrati odgovornim osim hrvatske Vlade“.

Na pitanje je li točno da je hrvatska Vlada prije nekoliko dana uputila nekim ili svim članicama Europske unije diplomatski non-paper , sa zahtjevom da se odgodi datum određivanja početka pregovora s Hrvatskom, veleposlanik Frank je odgovorio kako ne želi komentirati diplomatsku razmjenu podataka, a niti odnose s Hrvatskom voditi putem medija. Tvrdnje prema kojima će Amerikanci uskratiti pomoć Hrvatskoj naziva neutemeljenim, te ističe da nijedno drugo pitanje, uključujući i slanje hrvatske vojske u Irak, ne predstavlja toliki problem u suradnji dviju zemalja kao što je to pitanje generala Gotovine.
XS
SM
MD
LG