Dostupni linkovi

Postignut dogovor o jedinstvenoj policiji, sporan broj regija


Predsjedavajući Komisije za reformu policije u BiH, Vilferd Martnes, izjavio je da je Komisija u prethodna četiri dana zasjedanja postigla rješenje o jedinstvenoj policiji na nivou BiH i njenoj organizacionoj podjeli po regijama, ali ne i o broju regija. U izjavu za Federalnu televiziju Martens je rekao da postoje tri prijedloga policijskih regija, koji će biti dostavljeni Visokom predstavniku, Pediju Ešdaunu, da on izabere rješenje.

Nasuprot tome, član Komisije za reformu policije u BiH Dragomir Stupar, iako ne eksplicitno, u izjavi za naš radio kazao je da članovi Komisije nisu postigli prihvatljiv stepen konsenzusa:

“Predsjedavajući Komisije, gospodin Martnes, konstatovao je nakon sinoć završenog zasjedanja Komisije da nije postignut prihvatljiv nivo konsenzusa.”

Prema Stuparevima riječima, kod predstavnika RS-a stav je nepromijenjen - entitetska ministarstva unutrašnjih poslova ostaju:

“Ministar unutrašnjih poslova RS-a jeste za određene modifikacije svega toga, ali pri tome da entitetski MUP i MUP Federacije BiH ostanu.”

Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, kazao je danas u Mostaru da je rad Komisije za reformu policije uspješno okončan. I on je rekao da postoje tri karte za policijska područja koja će biti na razmatranju i da će u bliskoj budućnosti biti odlučeno koji model će biti korišten. Ešdaun je dodao da žali što se neki elementi u RS-u i dalje opiru ovoj reformi:

“Moram biti vrlo jasan. S obzirom da se radi o jednom od 16 elemenata iz Studije izvodljivosti, to se ne može nametnuti. Nemoguće je nametnuti ishod rada Komisije za reformu policije. Razumijete i zašto. Evropska unija je rekla da svih 16 zadataka moraju sprovesti vlasti BiH, a ne Visoki predstavnik, tako da ishod rada Komisije za reformu policije nije stvar nametanja nego dogovora. Ako ja to nametnem, onda će u potpunosti pasti i Studija izvodljivosti, što potencijalno stavlja RS u položaj onoga ko blokira put ove zemlje ka Evropskoj uniji i onoga ko potencijalno blokira rad na policijskim zadacima i bolje uslove za rad policije.”

Podsjećamo, plan predsjedavajućeg Komisije za reformu policije u BiH, Vilferda Martensa, predviđa formiranje jedinstvene policije na državnom i lokalnom nivou, organizovane u pet regija. Visoki predstavnik, Pedi Ešdaun, kazao je da će svoju odluku saopštiti sutra, kako je i bilo najavljeno.
XS
SM
MD
LG