Dostupni linkovi

Srbija negira umešanost u “slučaj Pandurević”


Mada je portparol Tužilaštva Haškog tribunala Florens Artman ustvrdila da je informacije o tome gde se trenutno nalazi Vinko Pandurević treba potražiti u Beogradu, zamenik republičkog minsitra pravde Branislav Bjelica poriče da su srpske vlasti na bilo koji način umešane u hapšenje i predaju bivšeg oficira Republike Srpske.

“Što se tiče Vinka Pandurevića mogu da kažem da prema mojim informacijama Srbija ni na koji način nije učestvovala u njegovoj predaji Haškom tribunalu.”

Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić tvrdi da su državni organi Srbije sve vreme znali gde se krije Vinko Pandurević.

“Ja sam dobila takve podatke da se Vinko Pandurević sve vreme nalazio u Beogradu i da je njegova adresa bila poznata policiji. Znači živeo je negde na Novom Beogradu, nikada nije bio uznemiravan, pozivan radi nekih obaveštenja ili radi dogovora za odlazak u Hag. ”

I šta je onda u osnovi zbrke oko predaje haškog optuženika Vinka Pandurevića, upitali smo Natašu Kandić?

“Danas se događaju stvari koje se zbilja ne mogu objasniti nekim činjenicama nego su, verovatno, u pitanju neki dogovori, interesi, i pitanje je verovatno da li Republika Srpska hoće u ovom slučaju da izađe kao neko ko pod pritiskom počinje da čini stvari koje se tiču privođenja optuženih. A da li u tome ima pomoći MUP Srbije ili nema ostaje pitanje za neka kasnija saznanja. U ovom trenutku vidim da je reč o različitim interesima političkog karaktera, a možda delom ima i tog da je u pitanju novac: kada je u pitanju Republika Srpska onda pomoć porodici onog ko se preda, a kad su u pitanju Republika Srbija, onda kasnija pomoć u vezi sa posetama porodice, avionskim kartama. I mislim da je o tome reč.”
XS
SM
MD
LG