Dostupni linkovi

Predsjednik sa vizijom


Trian Basescu, lider opozicije osvojio je 51 posto glasova na jučerašnjim predsjedničkim izborima. Njegov protukandiadat aktulani premijer Adrian Nastase 49 posto glasova. Nastase je i priznao svoj poraz.

" Rezulatati pokazuju da je Trian Basescu novi predsjednik Rumunjske. To je volja Rumunja i ja je poštujem".

Basescu - političar koji govori jasno i kratko, bivši pomorski kapetan, postao je simbol napretka i borbe protiv korupcije. Zalaže se za brže reforme u zemlji, za što ima podršku, urbane, srednje klase , dok Nastasea i njegove reformirane komuniste okupljene u Socijaldemokratskoj partiji uglavnom podržavaju ruralni djelovi ove balkanske zemlje. Beasescuova pobjeda bila je neočekivana, jer su ga mediji, uglavnom pod kontrolom vladajućih, u protekla dva tjedna uglavnom zaobilazili . Profesor na sveučilitu u Londonu Terry Gallagher o Basescu kaže:

" On ima viziju koja je bitna svim gradjane Rumunjske, a Nastase je pokazao da je čovjek prošlosti, usprkos tome što je izrastao u modernu tehonokratsku figuru".

Iako rumunjski predsjednik ustavno ima tek ceremonijalne ovlasti, ipak bira premijera. Basescuov uspjeh znači da bi njegov kandidat mogao biti netko iz koalicije Liberala i Demokrata koji imaju tek dva mjesta manje u parlamentu od Socijaldemokratske partije aktualnog premijera. Nastase je vjerovao da će uz pomoć madjarskih i ostalih manjinskih predstavnika osigurati skupštinsku većinu, kako bi formirao vladu. Može se dogoditi da ni jedna strana ne osigura potrebnu većinu i to bi značilo ponavljanje izbora, kašnjenje formiranja vlade, a to bi ugrozilo tempo približavanja Rumunjske Evropskoj uniji. Ova zemlja članicom unije trebala bi postati 2007. iako joj do tada predstji daljnja reforma pravosudnog sustava u zemlji, podizanje stupnja poštovanja ljudskih prava i ostvarivanje pune medijske sloode.
XS
SM
MD
LG