Dostupni linkovi

Korumpirani Balkan


Godišnje BiH gubi milione maraka zbog sveprisutne korupcije.

Predsjedavajući direktora nevladine organizacije Transparency international, Boris Divjak, kaže da je 3 000 građana prijavilo razne vidove korupcije, koja je najviše rasprostranjena u administraciji, te inspektorskim službama. Ova organizacija ocjenjuje da je BiH zemlja u rukama kriminalaca. Portparol Transparency internationala, Srđan Blagovčanin:

“Ono što mi ističemo i što smo isticali dosad u svojim javnim istupanjima da je BiH ove godine zabilježila negativan trend što se korupcije tiče, jer je prema najreprezentativnijem istraživanju Transparency international-a, globalnom, zabilježila pad sa prošlogodišnjeg 70. mjesta na ovogodišnje 80. do 82., koje dijeli s Armenijom i Madagaskarom.”

BiH je jedina od 113 evropskih zemalja koja nije potpisala konvenciju UN-a o borbi protiv korupcije. Ovu konvenciju potpisale su i susjedne Srbija i Crna Gora, Hrvatska i Slovenija. No, za bh. političare niti poražavajući podaci po kojima je BiH na dnu liste zemalja u borbi protiv korupcije nije dovoljan razlog za usvajanje konvencije u kojoj su određene jasne mjere za suzbijanje ove pojave, kaže Blagovčanin:

“Sama konvencija UN-a protiv korupcije predstavlja veoma značajan globalni instrument u borbi protiv korupcije, koji nudi čitav niz konkretnih rješenja i mehanizama i koji od zemalja traži, osim njene verifikacije, određeni zakonodavne intervencije i konkretne mjere koje bi trebale biti preduzete od strane vlasti svake zemlje ponaosob.”

Transparency international pozvao je bh. politički vrh da prisustvuje konferenciji upriličenoj povodom Svjetskog dana borbe protiv korupcije, s ciljem da ukaže na potrebu potpisivanja UN-ove konvencije. Međutim, niko se nije odazvao. Večeras će ova organizacija uručiti specijalnu nagradu za doprinos borbi protiv korupcije novinaru FTV Bakiru Hadžiomeroviću.

* * * * *

Hrvatska i ove godine spada u visokokorumpirane zemlje i na svjetskoj ljestvici korumpiranosti i dalje je lošija od svih deset novoprimljenih članica Europske unije, ali bolja od zemalja regije, istakla je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.


Prošlogodišnji indeks korupcije je 3,7, ove godine 3,5, tek neznatno smanjenje, što znači da se situacija u Hrvatskoj, što se korupcije tiče, ni ove godine nije bitno izmijenila, istakla je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt:

„Kao i prošle godine, ispod Hrvatske su Poljska, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Albanija. Dakle, Hrvatska ima bolju poziciju od svih država regije, ali još uvijek lošiju poziciju od država koje su u posljednjem krugu ušle u Evropsku uniju.“

Ministrica je ustvrdila da u Hrvatskoj postoji snažna politička volja da se uhvati u koštac sa korupcijom, te najavila široku Vladinu antikorupcijsku kampanju. Naglašava da je Hrvatska među prvima potpisala i prošlogodišnju UN-ovu Međunarodnu konvenciju o suzbijanju korupcije i upravo danas Ministarstvo ju je uputilo u Sabor na ratifikaciju:

„Ova Vlada je odlučila, sukladno svojem programu, te ispunjavajući obaveze propisane u drugom poglavlju ove konvencije, izraditi novu nacionalnu strategiju za sprječavanje korupcije, sa formiranjem jednog novog antikorupcijskog tijela na državnoj razini, sa isključivo preventivnim i edukativnim ovlastima.“

Prema podacima Ureda za suzbijanje korupcije u prošloj je godini u Hrvatskoj je obrađeno sto osam kaznenih prijava i osuđeno četrdeset i pet osoba. Za razliku od prije pet godina, izriče se i sve više bezuvjetnih kazni zatvora, no sve je to, prema percepciji javnosti, o raširenosti korupcije u Hrvatskoj premalo:

„Percepcija naše javnosti o raširenosti korupcije u nesrazmjeru je sa otkrivanjem i procesuiranjem korupcijskih kaznenih djela i doista na tom planu treba učiniti još više, i to upravo na ovom i normativnom, ali i provedbenom planu.“
XS
SM
MD
LG