Dostupni linkovi

Teheran šalje poruku da ne sarađuje sa Al Qaidom


Paul Wilkinson, direktor skotskog Centra za studije terorizma na univerzitetu St Andrews, u komentaru za Radio Slobodna Evropa, kaze da je sa toliko detalja koji nedostaju prakticno nemoguce reci bilo sta o identitetu clanova AL-Qaide za koje Iran tvrdi da su osudjeni:

"Moramo priznati da ne mozemo nista zakljuciti o identitetu tih ljudi. Moze biti da je rec o clanovima nizeg ranga, koji su pali u iranske sake. Nemamo uvid u presude, tako da ne mozemo nista saznati o krivicnim delima koja im se stavljaju na teret".

Prica je danas dobila dodatnu kontroverznu dimenziju, nakon sto je sef iranske obavestajne sluzbe ALi Yunesi izjavio da je ministar pravde mozda govorio samo o osudjenim simpatizerima, ali ne i clanovima Al Qaide. Teheran, dodao je prvi obavestajac, jos uvek ispituje slucaj.

Vasington periodicno optuzuje Iran da pruza utociste clanovima Al Qaide, sto Teheran stalno demantuje, tvrdeci da je deportovao stotine ekstremista te organizacije koji su u zemlju stigli nakon pada talibanskog rezima u Avganistanu 2001. godine.

Ipak, mnogi zapadni medijski izvestaji sugerisu da se celnici Al Qaide visokog ranga, kao sto je Saif Al Adel, nalaze u Iranu. Paul Wilkinson, medjutim, upozorava da se ti izvestaji ne mogu proveriti:

"Postoje spekulacije da je Adel tamo, postoje spekulacije i da je Bin Ladenov sin tamo, ali sve su to samo spekulacije. Mi ne znamo nista o kretanju Bin Ladena i jos uvek je misterija koji clanovi njegove organizacije jos koriste Iran kao bazu.

Wilkinson kaze da kontradiktorno iransko saopstenje, bez dodatnih informacija, moze biti refleks unutrasnjih politickih podela u Iranu:

"Ako se uzmu u obzir podele na iranskoj politickoj sceni, moglo bi se zakljuciti da Teheran zeli da posalje poruku da ne saradjuje sa Al Qaidom i da joj ne pruza utociste. S druge strane, ne zeli da ostavi utisak da je cvrsto stao uz Vasington kao saveznik u ratu protiv terorizma, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa skotski ekspert Paul Wilkinson.
XS
SM
MD
LG