Dostupni linkovi

Dva tabora crnogorske opozicije


Crnogorska opozicija u ovom trenutku gotovo da je podijeljena na dva tabora. Prema mišljenju jednih, djelovanje najače stranke Socijalističke narodne partije koja, kako tvrde, ide na ruku vladajućoj koaliciji, glavni je uzrok nesloge. Iako predsjednik Narodne stranke, Dragan Šoć, kaže da je na oštrici njihove kritike uoči lokalnih izbora prije svega vlast, priznaje da se dio kritike odnosi na Socijalističku narodnu partiji i Srpsku narodnu stranku iz opravdanih razloga:

''Naprosto, mi ne možemo da ćutimo na vraćanje u parlament što po nama daje legitimitet Đukanoviću, a da se zauzvrat nije dobio nijedan ustupak od njega, posebno ne na planu usvajanja Zakona o neposrednim izborima. Takođe, ne možemo da oćutimo činjenicu, izjavu gospodina Bulatovića datu u Nikšiću da je za njega, a kada kaže za njega, mislimo i za SNP, prihvatljiva i nezavisna Crna Gora, samo ako nije dukljanska, jer smatramo da to apsolutno nije moguće. Konačno, ne možemo da oćutimo činjenicu da je SNP odbio ideju, naglašavam ideju, o formiranju Savjeta za očuvanje državne zajednice kao političku reakciju na Savjet o nezavisnoj Crnoj Gori''.

Za potpredsjednika Demokratske srpske stranke Ranka Kadića indikativna je činjenica da sukobi u opoziciji eskaliraju uvijek uoči izbora, ovoga puta lokalnih:

''Dešava se uvijek da zbog sitnih, političkih ili ličnih sujeta se to prenese na nivo stranke, pa se to prenese na nivo nekih principa. I na taj način najveća stranka SNP, odnosno njeno rukovodstvo, svjesno ili nesvjesno, ja mislim ipak svjesno, pravi veliki ustupak režimu i onda se ne treba čuditi da režim hvali SNP''.

Lider Liberalne partije Miodrag Živković još je oštriji, tvrdeći da je razlog nejedinstva opozcije ranije i danas prvi čovjek Socijalističke narodne partije, Predrag Bulatović:

''Dok na drugoj strani, na žalost, imamo SNP, sa kojim praktično svi imamo konfliktnu situaciju. Zašto je to tako najbolji odgovor bi mogla dati Socijalistička narodna partije i ponavljam, ne Socijalistička narodna partija kao partija, već, prije svega, gospodin Bulatović koji je i prvi čovjek te partije''.

Iz Socijalističke narodne partije odgovaraju da je njihov jedini protivnik režim Mila Đukanovića, a da su se opozicione kolege ustremile na njih od kada, kako kaže portparol Socijalističke narodne partije Miomir Vojnović, ta stranka više ne želi na svoja pleća da nosi stranke koje su na mnogim izborima dobijale mandate koji im ne pripadaju:

''Narodna stranka i Demokratska srpska stranka, evidentno zbog lokalnih izbora u Kotoru, posljednih dana neargumentovano napadaju Socijalističku narodnu partiju i pokušavaju na takav način da oduzmu naše biračno tijelo. Pri čemu smatramo, da novoosnovana Liberalna partija ovo što radi, radi u dosluhu sa DPS-om i u ovom trenutku ih ne odvajamo od Demokratske partije socijalista''.

Goran Danilović, potpredsjednik Srpske narodne stranke:

''Mislim da ponajviše ovo smeta građanima koji su opoziciono nastrojeni, građanima koji više ne mogu da trpe torturu vlasti, što se u pojedinim opozicionim partijama ni personalno, ni programski, ni politički, ništa nije promijenilo, evo, deceniju i po. Stranke se uglavnom, samo osipaju, politički lideri staraju, ćelave, ulaze u ozbiljne godine pričom od prije petnaest godina i kada se pojavi neko drugi u opoziciji, neko ko bi nešto da promijeni, da snese odgovornost za to što predlaže onda, umjesto da mu se pomogne, napadaju ga ''.

Politički lider Liberalnog saveza, Vesna Perović, uvjerena je da je u pozadini neprekidnih sukoba među opozicionim strankama djelovanje tajne policije:

''Koja konstantno nastoji, na žalost, sa prilično rezultatan i uspeva da prodre u opoziciono tkivo i da ga na taj način slabi i razara. I događaji u Liberalnom savezu su pokazali koliko je taj mehanizam snažan. Mi smo kao stranka uspeli tome da se odupremo. Koliko druge stranke u tome uspevaju najbolje vidimo po našom zajedničkim rezultatima''..
XS
SM
MD
LG