Dostupni linkovi

Del Ponte se nada da će Karadžić i Mladić do kraja godine biti u Hagu


DEL PONTE: Nemam nikakvih detalja, izgleda da je rijec o dobrovoljnoj predaji. Vise cemo znati popodne.

RSE: General Dragomir Milosevic bio je komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i optuzen je zajedno sa generalom Stanisalavom Galicem za zlocine protiv covjecnosti.

Milosevic je optuzen individualno i komandno, za teror stanovnika Sarajeva od 10 avgusta 1994 godine do 21 novembra 1995.

Dragomir Milosevic peti je general VRS koji je optuzen za zlocine protiv covjecnosti i ratne zlocine u BIH.

Del Ponte je ponovila da je Hasko tuzilastvo spremno prebaciti 8 slucajeva na procesuiranje domacim sudovima u BIH, Srbiji i Hrvatskoj.

DEL PONTE: Od ovih 8 predmeta koji su vec potpisani od strane Tuzilastva za prebacivanje, ali se ceka odluka sudije, 6 se odnosi na BIH, jer su zlocini pocinjeni tu.

Jedan bi trebao biti prebacen u Srbiju i jedan na sud u Hrvatsku.
Optuzeni, odnosno pocinioci zlocina, su srednjeg nivoa odgovornosti. Ne mogu vam sada reci imena. Ona naravno nisu tajna ali cekamo odluku suda o prebacivanju.

RSE: Glavna tuziteljica izrazila je nadu da ce dva najtrazenija haska bjegunca Radovan Karadzic i Ratko Mladic do kraja godine biti u Hagu te kako se Tribunal nece zatvoriti dok se oni ne privedu.

Del Ponte je ocijenila da NATO nije dovoljno uradio na hapsenju Mladica i Karadzica i jos 18 bjegunaca iz BIH.

DEL PONTE: Sljedece godine bice 10 godina od kako su oni u bjekstvu. Kako to mozemo prihvatiti? Ako je NATO bio ovde, nerazumljivo je kako nisu uhapseni.

Mislim da sada postoji volja, ali ja trebam rezultate.

EUFOR sada predstavlja novu nadu, jer imaju drugaciju vojnu strukturu za lociranje bjegunaca.

RSE: Del Ponte je dodala da ce do kraja ovog mjeseca potpisati i posljednjih 5 do 6 optuznica koje se odnose na citav region.

* * * * *

Vlada Srbije danas je saopštila da se general Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević dobrovoljno predao Haškom tribunalu i da je uz državnu pratnju otputovao za Hag. Milošević je kao komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa pred Haškim tribunalom optužen za granatiranje Sarajeva odnosno za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.


Vlada Srbije je uvažila želju generala Dragomira Miloševića da javnost o njegovoj dobrovoljnoj predaji bude obaveštena tek pošto otputuje u Hag, kazao je ministar u Vladi i član Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim trubunalom Zoran Lončar.

“Dragomir Milošević je kontaktirao nadležne organe Vlade Republike Srbije. Ovaj čin predstavlja dokaz još jednom uspešnosti primene modela dobrovoljne predaje za koji se Vlada Republike Srbije od početka svog mandata zalaže kao načina saradnje sa Haškim tribunalom u oblasti izručenja haških optuženika koji se potražuju od Republike Srbije.”

General Dragomir Milošević je kao komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa pred Haškim tribunalom optužen za granatiranje Sarajeva, odnosno za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata. Zoran Lončar nije mogao potvrditi da li je general Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević državljanin Srbije. Njegova poslednja adresa boravišta krajem 90-ih godina bila je kod mesta Ub nadomak Valjeva. Upitan da li će posle kontakata koje je imala sa generalom Miloševićem, Vlada čekati sledeći poziv nekog od optuđenika ili će preduzeti konkretne mere u pogledu saradnje sa Tribunalom, Lončar je odgovorio:

“Vlada Republike Srbije će i u narednom periodu preduzeti odlučne korake da ispuni sve ono što nalažu obaveze pune saradnje sa Haškim tribunalom. A kada su u pitanju kontakti sa svakim od pojedinih haških optuženika onda će se voditi računa o najboljem mogućem načinu za saradnju sa Haškim tribunalom kod svakog optuženika i vodiće se računa u svakom slučaju u zaštiti i nacionalnih interesa.”

Vlada, kazao je njen ministar Zoran Lončar preduzeće sve mere i potrebne garancije za Miloševićevo eventualno puštanje na slobodu do početka suđenja. Politički deo javnosti pozdravlja dobrovoljni čin predaje generala Dragomira Miloševića. Dušan Petrović, potpredsednik Demokratske stranke:

“To je dobra vest i mislim da bi svi koji su optuženi za ratne zločine trebalo da postupe na isti način jer bi to bio izraz najvećeg patriotizma. Ali nepostojanje volje za dobrovoljnu predaju onih koji su optuženi ne amnestira vladu i Ministarstvo unutrašnjih poslova da izvršavaju svoje međunarodne obaveze.”

Srpski pokret obnove Vuka Draškovića duže vreme insistira na punoj saradnji sa Tribunalom. Otuda Bogoljub Pejčić kaže da je potez generala Miloševića ohrabrujući i za ostale haške optuženike.

“Ko ima pameti, ko ima poštenja i ko ima dobre namere prema ovoj zemlji treba da ispuni svoju dužnost. Ako je pošteno ratovao, treba i pošteno da se odredi prema svojoj zemlji.”

Biljana Kovačević-Vučo iz Komiteta pravnika za ljudska prava kaže da ja akcija dobrovoljne predaje generala Miloševića usmerena ka cilju da pokaže da postoji volja za punu saranju sa Tribunalom.

“Zaista je prerano za zaključak da će biti saradnje sa Hagom. Ono što je problem u ovoj zemlji u vezi saradnje sa Hagom je sada već svima jasno izručenje Ratka Mladića i tri generala.”
XS
SM
MD
LG