Dostupni linkovi

Zagreb pisao Briselu o potrazi za Gotovinom


U hrvatskoj Vladi nisu danas željeli posebno komentirati promemoriju upućenu Evropskoj uniji. Vladin glasnogovornik Ratko Maček u izjavi za Radio Slobodna Evropa:

„Riječ je o uobičajenom načinu komuniciranja u diplomatskim krugovima. Očekujemo pozitivnu odluku Europskog vijeća 17. prosinca i sukladno tome pojačavamo naše diplomatske aktivnosti.“

Povod za promemoriju je nepovoljno izvješće glavne haške tužiteljice o hrvatskoj suradnji sa Hagom, a sve u očekivanju 17. prosinca, kada bi se u Briselu trebao potvrditi početak sljedeće godine kao datum početka pregovora o hrvatskom članstvu u Uniji. U njoj se još jednom naglašava odlučnost hrvatske Vlade na punu suradnju sa Hagom. A što se slučaja Gotovina tiče, kaže se među ostalim kako Vlada poduzima brojne mjere protiv članova Gotovinine obitelji i njegovih navodnih prijatelja i suradnika, kako bi njegov bijeg učinila neodrživim. Poduzimaju se i druge, jednako ozbiljne mjere. Vlada je reagirala na obavezu zamrzavanja imovine i prihoda Ante Gotovine, prema uredbi Vijeća Evropske unije iz listopada.

Po hitnom postupku u Sabor je upućen zakon koji Vladi daje pravo provođenja međunarodnih restriktivnih mjera prema državama, pokretima ili fizičkim i pravnim osobama, u slučaju takvih odluka Ujedinjenih nacija, kada se pridružuje restriktivnim mjerama drugih međunarodnih organizacija, ili u drugim slučajevima predviđenim međunarodnim pravom. Vladajuća većina ga je podržala u raspravi, o njemu će se glasati sutra, pa bi mogao stupiti na snagu već za desetak dana. Međutim, saborski zastupnik SDP-a i profesor međunarodnog kaznenog prava Ivo Josipović, u izjavi za Radio Slobodna Evropa upozorava da je prijedlog zakona polufabrikat, u čijoj će primjeni vjerojatno biti problema:

„Jer se u prvom redu odnosi na države i na razne pravne entitete, ali i na pojedince, pri čemu se ne nabraja vrsta mjera koje se uopće mogu primijeniti prema pojedincima, a posebno nema nikakve procedure ili eventualne pravne zaštite za slučaj da su takve mjere možda neprimjerene.“

Dodajmo i kako je ratni zapovjednik specijalne policije Željko Sačić dobio poziv za razgovor s haškim istražiteljima. Pred godinu i pol, on je s njima razgovarao kao svjedok, a sada ga se poziva u svojstvu osumnjičenika. Razgovor će biti obavljen u siječnju.
XS
SM
MD
LG