Dostupni linkovi

RS se opire ukidanju entitetskih MUP-ova


Koncept jedinstvenih policijskih snaga u Bosni i Hercegovini već je pripremljen i proces restrukturiranja je ušao u složenu fazu. Ovo piše u informaciji Vlade RS-a o dosadašnjim aktivnostima Komisije za restruktuiranje policije u BiH, dostavljenoj Narodnoj skupštini RS-a. No, osim te informacije, kako se čini, ni nakon tri sastanka Komisije, koju je formirao Visoki predstavnik, nije postignut konsenzus o policijskim strukturama, a rok za to ističe krajem godine.

Od nekoliko modela i prijedloga, do sada je najjasniji bio prijedlog Evropske unije o regionalnoj podjeli policijskih nadležnosti u Bosni i Hercegovini u pet regiona, odnosno predloženo je uspostavljanje jedinstvene policijske strukture sa nadležnostima na državnom i regionalnim nivoima. Tome prijedlogu najviše su se usprotivili predstavnici RS-a, koji insistiraju na opstajanju entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova. Predsjednik Vlade RS-a, Dragan Mikerević:

“Podržavamo rad Komisije za restrukturiranje policijskih snaga u BiH u smislu formiranja funkcionalne strukture policijskih snaga, koje će biti zasnovane na Ustavu BiH i Ustavu RS-a. U budućoj strukturi policijskih snaga u BiH mora postojati ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, sa ministrom, direktorom policije i policijskim strukturama, finansiranim iz budžeta RS-a.”

Čemu svrha reformi ako sve ostane po starom i ako svako čuva svoj tor, pita jedan od članova Komisije i ministar unutrašnjih poslova Posavskog kantona u Federaciji BiH, Mato Jozić:

“Zastupam prijedlog koji je predložila međunarodna zajednica o jedinstvenoj policiji BiH, sa zakonom jedinstvenim, sa odorama jedinstvenim, sa budžetom jedinstvenim i sa novim teritorijalnim ustrojem regija u BiH. To je suština. Hoćemo li mi praviti rekonstrukciju da se približavamo Evropi ili da se udaljavamo od nje? Ili ćemo zacementirati stanje da je svako u ovoj državi zakon za sebe? To što neki pričaju, to nema veza sa zdravim razumom.”

Jozićevo mišljenje dijeli i član Glavnog odbora SDA, Tarik Sadović:

“Opšti kriminalitet je u porastu, počevši od krađe automobila, razbojništava, podmetanja eksplozivnih naprava, trgovine drogama i ženama, tako da ovakve policije entitetske ne trebaju nikome, da se one moraju temeljito reformisati u smislu ustanovljavanja jedinstvene policije.”

Jasne su poruke koje stižu i iz međunarodne zajednice o tome da su Bosni i Hercegovini potrebne jedinstvene policijske strukture. Šef delegacije Evropske komisije u BiH, Majkl Hemfriz:

“Potpuno je jasno da nam trebaju policijske snage na državnom nivou. Zaista nam treba policija koja će raditi za dobrobit stanovnika, a ne po političkim nalozima. Treba nam policija koja će rješavati opšti kriminal, organizovani kriminal, bilo koju vrstu kriminala. Imamo dobre policijske snage, profesionalnu policiju, ali moramo ipak osigurati još neke korake koji će omogućiti da ta policija bude još bolja, da odgovara evropskim standardima."

Ono čemu se protive i pozicija i opozicija u RS-u su moguće nove promjene entitetskog ustava. Iako Narodna skupština RS-a već dva dana ne može usaglasiti zaključke o toku policijske reforme, ipak je najviše protivljenja iz skupštinskih klupa mogućem ukidanju entitetskih MUP-ova. Lider opozicije Milorad Dodik predložio je da se Visokom predstavniku uputi jasan stav da ni slučajno ne pokuša ponuditi rješenje koje je izvan sadašnjeg ustavnog uređenja:

“U čemu se ne slaže? Samo u ovom malom problemu što neko misli ovdje da pravi, ponovo cijepa Bosnu, a ono već uređeno. Ona je već ustavno-pravno uređena kao zajednica dva entiteta. Zašto sad praviti neke regije? To nije ustavno, izvinite molim vas. Ako neko predlaže novi ustavni poredak ovdje, kroz izmjenu zakona i organizaciju policije, neka objasni ovdje. Ja odmah unaprijed kažem da to mi nećemo prihvatiti.”

Potpredsjednik SDS-a, Borislav Bojić:

“Što se nas tiče, ako reforma policije bude urađena na konceptu kako je urađena reforma odbrane, ja sam s tim konceptom zadovoljan. Takva reforma policije kakva je bila reforma vojske biće sigurno na zadovoljstvo ovdje nas u RS-u i vjerujte da će time biti zadovoljni i građani u RS-u. I sačuvaćemo i ministarstvo unutrašnjih poslova, kako smo sačuvali i ministarstvo odbrane RS-a. To ministarstvo imaće svoje prihode u Vladi RS-a, kako to sad ima Ministarstvo odbrane RS-a.”

U OHR-u za sada ne žele ništa da komentarišu i kažu da čekaju konačan prijedlog koji treba biti rezultat konsenzusa. U toku pregovora često se tumači i dio Ešdaunove odluke od 2. jula o formiranju Komisije za restrukturiranje policije u kojoj piše da Komisija do kraja godine mora predložiti jedinstvenu strukturu obavljanja policijskih dužnosti pod sveobuhvatnim političkim nadzorom ministra ili ministara u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine. Nejasno je jedino koji su tumači u pravu - oni koji hoće jednu policiju ili oni koji su za očuvanje entitetskih MUP-ova.
XS
SM
MD
LG