Dostupni linkovi

Čović saslušan u Tužilaštvu BiH


Advokat člana državnog predsjedništva, Josip Muselimović, izjavio je za naš radio kako je Tužilaštvo BiH upoznalo Čovića sa osnovama sumnje koje postoje protiv njega, a koje su vezane za djelatnost firme Lijanovići. Muselimović navodi da istraga koja se vodi u Tužilaštvu nema nikakve veze sa Draganom Čovićem. Prema njegovim riječima, od ove institucije zatraženo je dostavljanje naloga za provedbu istrage, s ciljem pripreme odbrane:

“Moj dojam je da je sve zasnovano na iskazu za sada jednog neidentificiranog svjedoka, koji je dobio imunitet od kaznenog gonjenja. Koliko je taj iskaz vjerodostojan, o tom potom. Ali, sve u svemu, moj dojam je da ove radnje koje se inkriminiraju doktoru Čoviću zaista ne bi mogle imati i nemaju nikakvog dodira s njim i njegovom osobnošću.”

O novinarskim spekulacijama kako Tužilaštvo BiH tereti Čovića da je, kao federalni ministar finansija, neovlašteno dao mišljenje o oslobađanju od plaćanja prelevmana za firmu Lijanovići, Muselimović kaže:

“Nitko nije morao, nitko nije bio obvezan postupati po tom mišljenju. A kad pogledate sadržaj tog mišljenja, ono baš ništa ne znači u pravcu oslobađanja.”

Predsjednik Nadzornog odbora firme Lijanovići, Jerko Ivanković, u izjavi za naš radio odbacuje sve navode o tome kako je ovo preduzeće imalo carinske olakšice prilikom uvoza. Prema njegovim riječima, spekulacije potiču od uvoznih lobija koji na taj način žele Lijanoviće, kao jednu od najuspješnijih proizvođača u oblasti mesne industrije u BiH, degradirati:

“Smatramo normalnim, ako postoje bilo kakve sumnje, da se istraga provede do detalja, da se utvrdi da tu nije bilo nikakvih oslobađanja. Lijanovići su uvijek uredno plaćali svoje poreske obveze, svoje carinske obveze. I to što se špekulira u tom predmetu isto tako je uredno plaćena i carina i sve što je trebalo biti plaćeno, na svu uvezenu robu.”

U medijima se spekuliše kako predmet kojim se Čović tereti počiva na dva izvještaja, koja su Tužilaštvu BiH u proteklih godinu i po dostavile federalna carinska uprava i Uprava za indirektno oporezivanje. Na čelu Carinske uprave Federacije, u vrijeme kada je navodno dostavljen izvještaj, bio je Želimir Rebac. Na upit da li su ove informacije tačne, Rebac je kratko odgovorio:

“Komentare ne mogu davati. Nisam više u strukturi uopće ove uprave. Ne mogu kao fizička osoba, ne mogu ni na bilo koji drugi način.”

U Tužilaštvu BiH danas nisu željeli davati nikakve komentare o slučaju koji se vodi protiv člana kolektivnog šefa države Dragana Čovića. Saslušanje i iznošenje odbrane ponovo je zakazano za 30. decembar.
XS
SM
MD
LG