Dostupni linkovi

Glorija zbližavanja


RSE: Da li se vas dve Glorije poznajete kao glumice?

STUPICA: Ne, ne poznajemo se. Ovo loše vreme nas je sve jako udaljilo.

PAKALOVIĆ: Ali će nas Glorija upoznati, i to uskoro.

STUPICA: Radujem se što ću vas videti i što ću se ponovo setiti Glorije, jer ipak je prošlo puno vremena od onda. Sada ću da vidim celu priču, ali na drugi način. Hvala bogu što će biti ispričana na drugi način jer vreme ide, ukusi se menjaju. Setiću se teksta Ranka Marinkovića koji je još uvek živ, jer je još uvek na sceni.

RSE: Mira je u prednosti jer će videti vas na sceni kao Gloriju. Vi na žalost nju niste imali prilike da vidite. Da li ste ikada imali priliku da vidite Miru Stupicu na sceni?

PAKALOVIĆ: Na žalost nisam. Kada sam počela raditi Gloriju, svi su pričali o Miri Stupici, o živoj legendi. Cijeli Zagreb zna da će gospođa Mira doći u subotu. To je kao neka nova premijera i veliki događaj u Zagrebu. Dobila sam slike Glorije prije 50 godina. Mogla sam putem slika osjetiti atmosferu. Ljudi koji su gledali predstavu pričali su mi na koji način se igrala i kako je to bila velika predstava. S jedne strane to je veliki pritisak, jer kako igrati Gloriju kada je ona odigrana od velikih glumica.

STUPICA: Ta predstava je imala veliki odjek. Neću da govorim o našoj izvedbi tog komada, ali hoću da govorim o tekstu. U to vreme komunizma je udareno i po kleru i po komunistima. Komunisti su bili očajni da se radi nešto crkveno, a kler je bio očajan što se radi o igračicama, o ljubavi i o samoubistvu. To je bio jedan veliki bum za Zagreb. Mi smo bili hrabri, a naročito pisac. Posle nekoliko godina, kada sam razmišljala o toj našoj predstavi, shvatila sam da smo mogli i drugačije da je igramo. Baš me zanima da li će takva biti ovog puta. Igrali smo je kao što je i bila – senzacionalna po tekstu. Tako smo i mi strašno senzacionalno igrali te scene. Bila je eksplozivna, a trebala je da bude prigušena, po mome.

PAKALOVIĆ: Naša predstava je malo potisnutija, vrlo je tiha

STUPICA: U svakom slučaju ja sam dobar gledalac. Nisam lovac na greške.

RSE: Biće vam verovatno lakše posle ovog razgovara.

STUPICA: Ako scena prođe kroz mene kažem da je odlična predstava. Ko igra Jera?

PAKALOVIĆ: Goran Grgić.

STUPICA: Ne poznajem ga. Vi ste mladi i ne poznajem vas dovoljno. Ovaj rat nas je udaljio i ne možemo mlad svet poznavati, čak ni iz nekih gostovanja. To je šteta.

PAKALOVIĆ: Nije bilo razmjene.

STUPICA: Pozorišta uvek idu prva kada se treba miriti.

RSE: Koliko dugo niste bili u Zagrebu?

STUPICA: Od rata nisam bila.

RSE: Da li ste vi Olga bili ikada u Beogradu?

PAKALOVIĆ: Nikada, ni privatno, ni profesionalno. To mi je užasno žao. Rat je počeo dok sam bila u osnovnoj školi. Nadam se da ću privatno otići.

RSE: Da li bi ste volela Beogradu da pokažete svoju Gloriju?

PAKALOVIĆ: Voljela bih. Ne samo Gloriju, već i neke druge stvari.

STUPICA: Lepo bi bilo, i biće. Mnogo se radujem što ću da vidim tu divnu kazališnu kuću koja me uvek inspirisala. Gledalište je toliko lepo i harmonično. Videću sve, lepo kazalište, divan grad i divne ulice, ali po njima neće hodati moji stari prijatelji, ni po pozorišnim daskama, ni po ulicama, ali to je život.

PAKALOVIĆ: Želim vam dobrodošlicu i nadam se da ćete uživati.

STUPICA: Doviđenja do prekosutra.

PAKALOVIĆ: Također.
XS
SM
MD
LG