Dostupni linkovi

Visoki predstavnik poništio “skandalozni” zakon o pomilovanju


Ovog ljeta, mimo znanja javnosti, medija, Ureda Visokog predstavnika, bh. političari su pronašli način da usaglase Zakon o pomilovanju, koji je prošao i Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH, da bi ga državni parlament usvojio bez ijednog glasa protiv. Zakon je stupio na snagu 18. septembra, bez bilo kakvog javnog saopštenja ili javnog komentara. Predsjedništvo BiH, međutim, odmah koristi novi zakon i daje pomilovanja, također bez znanja javnosti.

Administrativna procedura je nešto što se u ovakvim slučajevima mora poštivati, kazao je Visoki predstavnik Pedi Ešdaun:

“Administrativna procedura u bh. zakonu o pomilovanju ne samo da nije u skladu sa normama, već je skandalozna. Tako se navodi da Komisija za pomilovanje i Ministarstvo pravosuđa daju savjete za pomilovanja, ali se ne navodi ko će biti članovi komisije, niti koliko članova će imati. Moguće je tako da to budu i osobe prijatelji onih koji bi trebalo biti pomilovani. Zakon također navodi da pravosuđe neće imati udjela u radu komisije, dozvoljava pomilovanja ne samo poslije završetka sudskog procesa, već i u bilo koje vrijeme, čak i prije početka procesa. Takva procedura ne postoji nigdje u svijetu.”

Ambasador Ešdaun dodaje da zakon ne predviđa objave u Službenom listu ili saopštenja javnosti putem medija. Predsjedništvo BiH može pomilovati, ali kako, koga i na koji način, to će biti skriveno od javnosti, što je najskandaloznije od svega, ističe Visoki predstavnik:

“I konačno, Predsjedništvo BiH može da i ne slijedi bilo kakvu proceduru. Tako 15. član Zakona nalaže da Predsjedništvo radi po proceduri, ali 16. član kaže da i ne mora slijediti prethodnih 15 članova Zakona”.

Visoki predstavnik je naglasio da je Predsjedništvo BiH ovih dana počelo sa prakičnom realizacijom Zakona, koji je teoretski više nego loš:

“Prošle sedmice Predsjedništvo je pomilovalo gospodina Muniba Jusufovića, člana državnog parlamenta iz Brčkog. Naime, Jusufovića je 12. oktobra Parlament suspednovao zbog kazne od 10 mjeseci zatvora, koju je izrekao sud u Brčkom. Jusufović, član Stranke za BiH, pismeno potom traži od Predsjedništva pomilovanje. Iz Ministarstva pravosuđa, u okvirima propisane procedure, odgovoraju da oni ne bi odobrili zahtjev, ali savjetuju da se procedura može i zanemariti. Predsjedništvo BiH je tako i uradilo i pomilovalo Jusufovića.”

Na pitanja zašto je Predsjedništvo željelo ovakav zakon, zašto ga je prihvatilo Vijeće ministara, kao i predstavnici opozicije u bh. parlamentu, Ešdaun nije želio odgovarati. Ostavio je ljudima u bh. vlasti da objasne građanima:

“Poništavam Zakon o pomilovanju BiH i to radim kako bih osigurao vladavinu zakona, sačuvao integritet pravosudnog sistema i spriječio zloupotrebu diskrecionog prava.
XS
SM
MD
LG