Dostupni linkovi

Rugova ponovo predsjednik, Haradinaj premijer


Demokratski savez Kosova i Alijansa za buducnost Kosova najavili su da ce pocetkom naredne sedmice zvanicno biti saopsten sastav nove vlade Kosova. Luljzim Zenelji, portparol Demokratskog saveza kaze da se nakon koalicionog dogovora intenzivno radi na izgradnji vlade, te da se posao polako privodi kraju:

“Demokratski savez sa koalicionim partnerima intenzivno radi kako bi se u sto kracem roku priveo kraju citav proces, te da sto je brze moguce imamo unutrasnju konfiguraciju vlade”, kaze Zenelji.

Portparol Demokratskog saveza nije zeleo da kaze imena celnika buducih institucija:

“Mozda za sada nije dobro javno saopstiti takvu stvar, ali mogu reci da postoji potpuna uskladjenost stavova oko pitanja koja se ticu vodjenja institucija”, kaze portparol Zenelji.

Prema recima predstavnika Alijanse za buducnost Kosova, Ernesta Ljume pregovori o definisanju sporazuma o konacnom sastavu vlade se nastavljajuu, te da je jedna stvar sasvim jasna:

“Postignut je snazan dogovor da Ramus Haradinaj bude premijer Kosova u narednom mandate”, kaze Ljuma.

On istice kako ce se pocetakom naredne nedelje znati konacan sastav vlade Kosova:

“Mozemo reci da ce 30 odsto pozicija u vladi imati Alijansa za buducnost Kosova, odnosno tri ili cetiri ministra”, kaze Ernest Ljuma.

Najveci broj ministarskih mesta dobice Demokratrski savez Kosova, jedno ili dva ministarstva dobice Demohriscanska partija Albanaca, partije nesrpskih manjinskih zajednica dobice tri i najmanje jedno ministarsko mesto bice rezervisano za kosovske Srbe.

Za sada je jedino sigurno da ce Ibrahim Rugova biti ponovo izabran za predsednika Kosova, Ramus Haradinaj bice premijer, ostalo je jos da se odredi ko ce biti predsednik parlamenta, kao i potpredsednik ili potpredsednici vlade.
XS
SM
MD
LG