Dostupni linkovi

Prijetnje međunarodnim tužiocima u BiH


Glavnom tužiocu Posebnog odjela za organizovani i privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, Džonu Mekneru, i njegovom zamjeniku Džonatanu Šmitu upućene su ozbiljne prijetnje, a istragu o tome vodi federalni MUP. Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio tužilac Mekner, ne želeći da govori o vrstama prijetnji, niti odakle one dolaze:

“Sve što mogu reći jeste da je jučerašnje objavljivanje da postoje sigurnosne prijetnje izneseno jedino zbog toga što je sudija u procesu protiv gospodina Fazlića zahtijevao da predočimo razloge zbog kojih moj kolega Šmit nije prisustvovao suđenju. Mi nismo izlagali ništa više o tim prijetnjama, jer je to predmet istrage Antiterorističkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH. Mi nastavljamo da radimo naš posao.

Ovo nije prva ovakva prijetnja upućena ovom odjelu i vjerovatno neće biti ni posljednja. Gospodin Šmit će se vratiti na posao uskoro. I ja nastavljam da radim. Ovo neće uticati na rad Specijalnog odjela Tužilaštva BiH.”

Na pitanje da li je uplašen za ličnu i sigurnost svojih kolega, Mekner kaže:

“Ne, nisam. Imamo osiguranje. Nismo uplašeni i nastavljamo.”

Međunarodni tužilac Džonatan Šmit zastupnik je optužbe u procesu koji se pred Sudom BiH vodi protiv bivšeg zamjenika direktora Interpola BiH, Asima Fazlića. Fazlić se tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, primanje mita i prikrivanje podataka o krivičnom djelu. Šmit je podigao optužnicu i protiv Iračanina s bh. pasošem Abduladhima Maktoufa, optužujući ga za ratni zločin počinjen u srednjoj Bosni. Tužilac Šmit je zbog ovih prijetnji, po savjetu američke vlade, zadržan u SAD-u, gdje se nalazio na kraćem odmoru.

U američkoj ambasadi u Sarajevu nisu željeli komentarisati ovaj slučaj.

Portparol Uprave policije federalnog MUP-a, Robert Cvrtak, izjavio je kako u interesu istrage koja se provodi ne može govoriti o ovom slučaju još neko vrijeme.

O ovim prijetnjama, osim medija, za sada u BiH žele govoriti tek malobrojni. Ministar vanjskih poslova BiH. Mladen Ivanić, smatra da su ovakve prijetnje tužiocima znak da se oni ozbiljno bave borbom protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma:

“Ljudi koji su postavljeni na te funkcije ozbiljno su se prihvatili svog posla i mislim da oni zaslužuju punu podršku javnosti. Mislim da javnost ne smije ostati nijema na te prijetnje i da mora podržati ove ljude, jer to su presudne stvari preko kojih bi BiH mogla pokazati svoju punu ozbiljnost. Budemo li to ignorisali, bojim se da onda, u takvim uslovima, nećemo ostvariti onaj cilj koji od nas i svijet i posebno Evropska unija očekuju, a to je da snažno djelujemo na primjeni zakona.”

Iako rezultata zvanične istrage nema, domaći mediji špekulišu da iza prijetnji međunarodnim tužiocima u BiH stoji radikalna islamska organizacija Vehabije, dok drugi navode da je riječ o osobama koje se nalaze izvan granica zemlje, ali su povezani s određenim krugovima u BiH.
XS
SM
MD
LG