Dostupni linkovi

Boljom suradnjom ka Evropi


Optimističan sam nakon jučerašnjih razgovora u Beogradu, kazao je hrvatski premijer Ivo Sanader, pozdravljajući sudionike sjednice Gospodarskog savjetodavnog vijeća za jugoistočnu Evropu. I Hrvatska i Srbija i Crna Gora mogu u postupku normalizacije odnosa dati sve od sebe, kako bi omogućili put dviju zemalja prema Evropskoj uniji, prihvaćajući evropske standarde i dijeleći evropske vrijednosti:

„Ne možemo smatrati projekt Evropske unije završenim sada kad ih je dvadeset i pet ili sutra kada ih s Hrvatskom bude dvadeset i osam, uz Rumunjsku i Bugarsku, nego moramo računati da je naš zajednički evropski kontinent, kontinent svih evropskih zemalja, pogotovo jugoistočne Evrope.“

Iako će se u dvodnevnom radu razgovarati o konkretnim projektima, predsjednik odbora ove inicijative Pierre Daures kazao je kako je naglasak na provedbi ugovora o slobodnoj trgovini, infrastrukturnim investicijama kao uvjetu za ulaz greenfield investicija i transparentnosti u gospodarskim aktivnostima, a to znači borbu protiv korupcije, diskriminacije i šverca.

Posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek pozdravio je otvaranje trafo stanica u Ernestinovu i Mostaru. To obnavlja nužne spone u regiji, ali ne obnavlja bivšu Jugoslaviju, što je jednostavno besmislica, kazao je.

„To obnavlja energetsku zajednicu, nužnu za ozbiljnija investiranja u regiji“, upozorio je Busek.

Dugogodišnji član ove ekonomske inicijative, direktor Raiffeisen banke Beograd, Budimir Kostić, slaže se sa Sanaderovom tezom o suradnji u regiji:

„Znači brža i uspešnija saradnja i regionu, da bismo iza onih članice koje su već u Evropskoj uniji, i mi postepeno ulazili. Mislim da je za nas u Srbiji jako važno da je Hrvatska blizu ulaska u Uniju i čini mi se da će to pomoći, ne samo Srbiji i Crnoj Gori, nego i Bosni i Hercegovini i Albaniji i svim ostalima, da što pre uđemo u Uniju i da na neki način postanemo deo te Evrope kojoj svi mi pripadamo i koja svima nama pripada.“
XS
SM
MD
LG