Dostupni linkovi

Boli, ali se mora sarađivati sa Tribunalom


Ministar unutrašnjih poslova RS-a, Darko Matijašević, saopštio je danas da njegovo ministarstvo preduzima niz mjera i aktivnosti kako bi se ispunile sve obaveze koje proizilaze iz međunarodnih i domaćih propisa o saradnji sa Haškim tribunalom. Jedna od tih mjera bila je i jučerašnja akcija u kojoj je Ministarstvo unutrašnjih poslova, na osnovu raspisanih potjernica od Kantonalnog suda u Sarajevu, lišilo slobode osam lica osumnjičenih za ratne zločine:

“Na ovaj način Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a definitivno i jasno daje do znanja da smo mi spremni da u potpunosti izvršimo sve obligacije proistekle iz tih zakonskih rješenja i jasno da razgraničimo da je ovo definitivno u okviru pravnih okvira u kojima MUP i RS moraju i u okviru kojih će se kretati u narednom periodu.”

MUP će nastaviti sa aktivnostima kako bi se obezbijedila puna saradnja sa Haškim tribunalom, naglasio je ministar Matijašević, ne želeći da komentariše da li će to biti urađeno u roku koji je dao Visoki predstavnik:

“I mora biti jasno svima, pa i predstavnicima međunarodne zajednice, da je ovo također bolan korak, i politički i profesionalno, neću ljudski da ističem jer to nije mjesto. Vi morate znati da je ovo prvi put, u odnosu na moja saznanja, a mislim da je toga javnost također svjesna, da je RS napravila takav iskorak. Istovremeno, mi smo lica predali u zatvore, institucije Federacije BiH, ne u Hag. Tu težinu također moramo da cijenimo, da uvažavamo. S druge strane, preduzima se niz aktivnosti i ja ću lično biti nosilac tih aktivnosti.”

Matijašević je istakao da postoji višedimenzionalna aktivnost MUP-a kada je u pitanju saradnja sa Haškim tribunalom:

“Tako da postoji niz aktivnosti, ja sam vam rekao, po pitanju naše saradnje i doprinosa radu Komisije za utvrđivanje nestalih lica u slučaju Srebrenica. Komisija je završila svoj rad, MUP nije. Ja također mogu da vam kažem da MUP RS-a intenzivno radi po pitanju pronalaska ostatka arhive iz ratnog perioda, po traženju od strane Haškog tribunala.”

Također, potvrđeno je da je Ministarstvo imalo kontakte sa porodicama lica sa javnih optužnica Haškog tribunala u pokušaju da preko njih obezbijede njihovu dobrovoljnu predaju. Načelnik Kriminalističke policije RS-a, Dragi Milošević:

“Sa svim članovima porodica optuženih lica sa javne optužnice je razgovarano i istima su uručene odluke Vlade RS-a određenim privilegijama ukoliko se dobrovoljno predaju Haškom tribunalu, odnosno organima RS-a. Naravno, razgovarano je samo s onim članovima porodica koji su trenutno na području RS-a i koji su nam dostupni.”
XS
SM
MD
LG