Dostupni linkovi

Zajednički rešavati probleme evropskih integracija


U kratkom obraćanju novinarima Sanader i Marović su kao najznačajnije pitanje podvukli preuzimanje neophodnih aktivnosti na rešavanju problema evropske integracije obe države. Ivo Sanader, posebno je pozdravio odluku Vlade u Beogradu da se granica sa Hrvatskom demilitarizuje te da kontrolu u graničnom pojasu preuzme policija.

"Evropa je imala vrlo tešku povjest. Imala je povjest koja je bila obilježena međusobnim ratovanjima, tragedijama, dominacijom jednih nad drugima, borbom za teritorije, i ako je nešto u samoj biti u ideji evropskog ujedinjenja, onda je to nastojanje da se ta prošlost koja je bila vrlo teška, koja je bila vrlo krvava nadiđe. I zato budućnost Evrope i projekt ujedinjene Evrope ne može biti završen, ne može biti kompletiran bez Hrvatske, bez Srbije i Crne Gore, bez Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine. Nisam govorio o redosljedu kako bi trebalo ući, svaka će zemlja sama o sebi odlučivati o svom pristupu, o brzini priključenja EU ovisiće o tome koliko ona bude spremna ići putem reformi, putem prihvaćanja evropskih standarda. Želim reći i ovde u Beogradu da Hrvatska očekuje 17. procinca na samitu EU vrlo jasnu i preciznu odluku u pogledu datuma početka pregovora. Zašto ovo govorim u Beogradu? Zato što sam siguran da ovdje vredi princip što brže Hrvatska uđe u EU, odnosno uopće što se bude brže približavala i transatlantskim integracijama, znači NATO-u, da će to brže ići i Srbija i Crna Gora. To je naš zajednički cilj."

Sanader je naglasio da je od Marovića dobio potvrde da će biti učinjeno sve na rasvetljavaju sudbine preostalih 1.200 lica nestalih tokomo rata za kojima se u Hrvatskoj i danas traga. Upitan da li je bilo razgovora o odustajanju Zagreba od tužbe protiv Srbije i Crne Gore a u postupku koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Sanader je kratko kazao da o tome ne može da iznosi stav Hrvatske.

Svetozar Marović podvukao je da je iz Hrvatske naglašena dobra volja da građani Srbije i Crne Gore i u buduće mogu putovati u susednu zemlju bez viza.

"Ono što je veoma važno jeste da naši građani i s jedne i s druge strane shvate da ovo što mi radimo, radimo ne protiv njihovih interesa nego za njih, i da čitav niz stvari koje smo i danas u razgovorima posvetili potvrđuje da će od toga konkretne koristi imati upravo svi građani Srbije i Crne Gore i Hrvatske s druge strane, svi oni koji vjeruju da demokratsku, pravnu, evropsku budućnost svojih porodica i svojih naroda i svojih država. Primjer Hrvatske u procesu evropeizacije, posebno u postupku izvršavanja obaveza prema Hagu je nešto što je za Srbiju i Crnu Goru veoma instruktivno, veoma slikovito, i veoma, ako smjem tako reći dragocjeno, hrabro iskustvo gdje treba često puta, znate, izaći i reći: Da, vi ste nam dali glasove ali mi niste dali glasove da vas vodim nazad nego da vas vodim naprijed, i onda to znači da moram da uradim neke bolne stvari. Te bolne stvari mora da uradi i Srbija i Crna Gora kao što ih je uradila Hrvatska."
XS
SM
MD
LG