Dostupni linkovi

Pojačane aktivnosti SFOR-a pred kraj mandata


Hapšenje Tomislava Popovića i Neđe Lozanovića prošlog četvrka u Šekovićima bila je akcija u okviru SFOR-ovog mandata, kaže portparol SFOR-a, Mark Houp, a na osnovu informacija da je jedan od njih optužen za ratne zločine. Nakon provjere, u petak je oslobođen Lozanović, dok je Popović prebačen u Hag, pojašnjava portparol SFOR-a:

“Druga osoba nije imala nikakve dokumente kojima bi dokazala svoj identitet i zato je prebačen u Haški tribunal. Poslije provjere, iz Haga je u subotu vraćen kući.”

Tomislav Popović je potom kazao da je greškom uhapšen. U SFOR-u to ne žele komentarisati, ali je poznato da se na haškoj optužnici nalazi Tomislavov brat, Vujadin Popović.

Tek, greške nije bilo tokom zajedničke akcije SFOR-a i policije Republike Srpske u Golom Brdu kod Bijeljene, gdje je pronađena i zaplijenjena velika količina ilegalnog naoružanja i municije. Uhapšen je Ljubiša Lazić, aktuelni predsjednik predsjedništva boračke organizacije Republike Srpske, koji je u svojoj kući, ali i u seoskoj čitaonici, te prostorijama lokalnog fudbalskog kluba “Sindželić” skladištio oružje. Portparol Multinacionalne divizije Sjever, Džon Tarlou:

“Pronađen je jedan minobacač od 82 milimetra, tri rakete zolja, 8 sanduka mina, 16 tromblona, 2 sanduka pješadijske municije, 8 granata, 30-tak ručnih bombi.”

Major Tarlou naglašava da je ova akcija izvedena na osnovu informacija dobijenih od zabrinutih mještana.

U Komandi SFOR-a nisu željeli, pak, dati bilo kakav komentar povodom kontrole preduzeća Famos - Koran na Palama, odnosno pretresa upravne zgrade, gdje je tokom rata bila smještena kancelarija tadašnjeg predsjednika RS-a. Portparol SFOR-a, Mark Houp, kazao je da bi detalje trebali znati u Multinacionalnoj diviziji Istok, koja je nadležna za tu operaciju obavljenu u prošli petak. Međutim, ni odgovorna osoba u SFOR-ovoj grupaciji Istok nije imala šta reći, jer, kako je rekao za naš program, nije mu dozvoljeno da javno iznosi podatke. Tek, očevici tvrde da su tokom te operacije iz prostorija Famosa vojnici SFOR-a iznijeli jedan kompjuter i dio dokumentacije.

Kapetan Houp u isto vrijeme potvrđuje da su pripadnici SFOR-a prebacili u Hag Miroslava Bralu, bivšeg pripadnika HVO-a, optuženog za ratne zločine u Lašvanskoj dolini u centralnoj Bosni:

“Miroslav Bralo se dobrovoljno predao 10. novembra, a u petak je prebačen u zatvorsku jedinicu u Hag. Njegova dobrovoljna predaja predstavlja pozitivan primjer i to bi trebali da slijede svi optuženi za ratne zločine koji se još nalaze na slobodi.”
XS
SM
MD
LG