Dostupni linkovi

BRIONI


Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država, NATO-a i dvanaest država jugoistočne Evrope razgovaraju na Brionima o bezbednosnoj situaciji u regiji.
Na sastanku zemalja članica Jadranske povelje (Hrvatska, Makedonija i Albanija), učestvuju i predstavnici Italije, Slovenije, Mađarske, Srbije i Crne Gore (SiCG), Bosne i Hercegovine (BiH), Rumunije, Bugarske, Grčke i Turske.
BiH, SiCG, Makedoniju i Albaniju predstavljaju ministri spoljnih poslova.
Juče, prvog dana sastanka, šefovi diplomatija država Jadranske povelje Miomir Žužul, Ilinka Mitreva i Kastriot Isljami (Islami) potpisali su deklaraciju kojom su izrazili spremnost na veće učešće svojih zemalja u operacijama poput ISAF u Afganistanu i NATO-ve misija obuke u Iraku".
Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković je nedostatak saradnje sa Haškim tribunalom jedan od najvećih problema njegove zemlje.
"Svesni smo naših ogromnih ekonomskih, demokratskih i svih ostalih potencijala, ali su nam svugde vrata zatvorena jer ne ispunjavamo svoje obaveze prema Haškom tribunalu", rekao je ministar Drašković, napominjući da se te obaveze moraju ispunjavati, i da nema nijednog objašnjenja zašto se sa tim kasni.
Ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić je na sastanku izjavio da saradnja sa Haškim tribunalom nije više političko pitanje, već je pitanje koje zahtiva regionalnu saradnju na tehničkom i funkcionalnom nivou
XS
SM
MD
LG