Dostupni linkovi

Sud BiH za srebreničke zločince


Kako i u izvještaju Komisije za ljudska prava Ustavnog suda BiH postoje stotine dokumenata različitog porijekla, koji sadrže i imena mogućih počinilaca ubistava u Srebrenici, sudovima u RS-u je naloženo da bi u istrazi trebalo da utvrde ko su počinioci. Ministar pravde RS-a, Saud Filipović, mada zna za preporuke Komisije da izvještaj predstavlja osnovu za dalje procesuiranje odgovornih za zločine u Srebrenici, te da je vlastima preporučeno da preispitaju angažman zaposlenih u državnim organima, institucijama i javnim službama koji su osumnjičeni za ratne zločine, on ipak za sada samo najavljuje dalje korake, ali ne precizira kakve, dok se, kako kaže, premijer Mikerević ne vrati sa službenog puta:

“Ministarstvo pravde nije dobilo takve zahtjeve, da budemo vrlo precizni, dakle da se pojedini ljudi skidaju, kako ste rekli, s funkcija. Naravno, pošto je izvještaj obiman, trebaće vremena i ljudstva da neke stvari odradimo i uradimo onako kako je to primjereno. Vi sami znate da je Vlada dala jednu izjavu, jedno izvinjenje. Mislim da će biti preduzeti još neko koraci, ali o tome kasnije.”

Procesuiranje optuženih za zločine u Srebrenici moraće sačekati osposobljavanje sudova, jer, kako ministar priznaje, za sada nije moguće u entitetskom pravosuđu procesuirati takve slučajeve:

“Sudovi i tužilaštva, moramo u cjelini to gledati, su sigurno u boljoj situaciji nego što su to bili ranije. Možda u svim segmentima svi sudovi nisu do kraja osposobljeni. Međutim, mislim da ćemo vrlo brzo biti u situaciji da ćemo, mislim na sudove i tužilaštva, da se uhvatimo u koštac i s ovim problemom.”

To se odnosi i na moguće ustupanje slučajeva koji su pred Haškim tribunalom. Filipović tvrdi da pravosuđe RS-a ima skromne mogućnosti, te da bi takve predmete, nakon obrade u tužilaštvima, trebao da procesuira Sud BiH.
XS
SM
MD
LG