Dostupni linkovi

Menjati protektorate ili rešiti status?


Zvanicnici kosovskih instiucija i predstavnici kosovskih Srba razlicito ocenjuju izjavu Doris Pak, predsednice interparlamentarne delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, da bi resenje za Kosovo moglo da bude u njegovom stavljanju pod protektorat EU, sa velikom autonomijom za kosovske vlasti i uz postovanje svih standarda.

Muhamet Hamiti, portparol predsednika Kosova Ibrahima Rugove, ocenjuje kako je nepotrebno da se na Kosovu smenjuju protektorati, to jesta da nakon Ujedinjenih nacija, Evropska unija uspostavi svoju misiju. Hamiti kaze kako je sada potrebno resiti konacni status Kosova:

“Ujedinjene nacije vec pet godina na Kosovu imaju svoju privremenu misiju, UNMIK, sto se oznacava i kao protektorat, stoga nema razloga da se nakon jedne privremene misije uspostavi druga, nego je potrebno resiti status”, kaze Hamiti isticuci da je nezavisnost resenje za Kosovo, koje treba da prati njegova integracija u evro-atlantske strukture.

Portparol vlade Kosova, Mimoza Kusari Ljilja istice da je predlog Doris Pak samo jedna od mnogih verzija:

“Naravno da se o razlicitim modelima moze razgovarati u periodu kada se bude vrsila transformacija administracije UN i prenos nadleznosti na lokalne vlasti”, izjavila je Kusari Ljilja, isticuci da uspostavljanje misije EU, moze biti prihvatljivo samo ako to vodi vecoj funkcionalnosti te administracije i ako je u skladu sa voljom i ciljevima naroda Kosova.

S druge strane nosilac „Srpske liste za KiM“, Oliver Ivanovic, ocenjuje kao realnu mogucnost da EU od UN preuzme misiju na Kosovu:

“Vec izvesno vreme se govori o povecanom uticaju Evropske unije i preuzimanju mandata od Ujedinjenih nacija na prostoru Kosova. Mislim da je to objektivno i realno i da ce se to vrlo brzo dogovoriti. EU vec sada polako priprema teren preko izjava razlicitih zvanicnika, koji treba da jasno stave do znanja albanskoj vecini da nece biti nezavisnosti, to jest da moraju da traze modalitete u okviru Rezolucije (1244 SBUN). Znaci Rezolucija se nece promeniti, ali ce se promeniti onaj ko ce predstavljati protektora ili protektorsku stranu”.

U medjuvremenu, zvanicnici kosovske vlade podsecaju kako je i ranije bilo reci o vecem ucescu EU u desavanjima na Kosovu, ali i isticu da bi SAD morale imati znacajniju ulogu u resavanju kosovskog pitanja.

* * * * *

Predstavnici parlamentarnih stranaka u Srbiji, povodom izjave Doris Pak da bi rešenje za Kosovo moglo da bude stavljanje pod protektorat Evropske unije sa velikom autonomijom za kosovske vlasti i uz poštovanje svih standarda, uglavnom ističu da je je za njih neprikosnoveno poštovanje Rezolucije 1244


Miloš Aligrudić, šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice vrlo šturo je komentarisao predlog Doris Pak o rešenju za Kosovo.

“Na Kosovu već postoji međunarodni protektorat. Ja ću vam reći jednu stvar, da je do rešenja kosmetskog pitanja do konačnog rešenja statusa za Srbiju neprikosnoveno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. I time sam odgovorio na vaše pitanje.”

Stav Demokratske stranke predsednika Srbije Borisa Tadića je da je Rezolucijom 1244 zagarantovana teritorijalna celovitost Srbije, a svaka ideja koja bi stabilizovala situaciju na Kosovu je dobrodošla, kaže Dušan Petrović, potpredsednik demokrata, uz konstataciju da treba videti koje detalje podrazumeva predlog Doris Pak.

“Ukoliko se dve komponente sadrže u tom planu a to je zadržavanje suvereniteta u smislu Povelje Ujedinjenih nacija Srbije na Kosovu i Metohiji sa jedne strane, i obezbeđivanje institucija za srpski narod na Kosovu i Metohiji koji garantuju bezbednost, dakle policijske vlasti, sudske vlasti, koje omogućavaju normalno obavljanje drugih elemenata javnog života, dakle zdravstvo i prosvetu, ukoliko sve to bude u okviru lokalne uprave ili autonomije za Srbe koja će da bude pod legitimitetm Ujedinjenih nacija, to je pravac koji je dobar.”

Za Socijalističku partiju Srbije ideja o tome da evropske institucije rešavaju problem Kosova nije realna a protektorat je neprihvatljiv. Milorad Vučelić, potpredsednik SPS:

“Evrpska unija svojim institucijama ne može da reši čak pitanje poštovanja Ustavne povelje iz Beogradskog sporazuma čiji je garant kao što znate Havijer Solana, a pokušava da reši jedan složeniji problem. Naravno da sam ja bliži tome principijelno da Evropa te stvari rešava jer mi smo deo Evrope. Međutim, u ovoj situaciji, kako stoje stvari, nije realno, ideja protektorata je neprihvatljiva. Oni bi, znači, morali da ponište Rezoluciju 1244 ili bi došli u direktnu koliziju. Drugo, jedna vrsta paktičkog protektorata tamo postoji i ona daje porazne rezultate.”

U Srpskoj radikalnoj stranci smatraju da polazna osnova mora biti dokument o Kosovu koji je usvojila Skupština Srbije. Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS:

“Otvoreni smo za razgovore o svim pitanjima ali je prva i osnovna stvar da se ne dira u državno-pravni sistem Republike Srbije, dakle da se zna da je to deo Srbije, a o svemu drugome možemo da razgovaramo. Ako imate teritoriju pod međunarodnim protektoratom onda je ona izdvojena iz pravnog sistema i državnog sistema Republike Srbije.”

A u stranci G17 Plus čiji je lider Miroljub Labus prošle nedelje izneo svoj predlog o rešavanju situacije na Kosovu, na pitanje kako vide predlog Doris Pak, konstatuju da je njihova inicijativa naišla na pažnju kako domaće tako i evropske javnosti.
XS
SM
MD
LG