Dostupni linkovi

Vojska čuva haške otpuženike


Navodeći da Vlada Srbije izbegavanjem saradnje sa Haškim sudom vraća zemlju u vreme Slobodana Miloševića, Drašković je podvukao:

“Naši vojnike ubijaju pred tajnovitim ulazima u skrivališta tih čiji smo taoci, a onda objavljuju da su ti mladi gardisti pucali jedan na drugoga.”

Božo Prelević je izjavi da će komisija čiji rad vodi do kraja sledeće sedmice utvrditi šta se dogodilo na Topčideru. Povodom Draškovićevih ocena on je kazao:

“Ako dođemo do varijante da je neko treći tu bio, znači da su oni ubijeni, mi ćemo tražiti da se taj mandat proširi i da uđemo u taj objekat i da pokušamo da utvrdimo po raznim tragovima da li je tu neko postojao ili ne. Onda oni imaju dve mogućnosti: ili da to odbiju ili da dozvole.”

Vojni analitičar Zoran Dragišić smatra da je neophodno proveravanje onoga što je izneo Vuk Drašković. On podseća da bi to bila treća provera tvrdnji da se haški optuženici kriju u vojnim objektima. To je učinjeno u vreme kako aktuelni srpski predsednik Boris Tadić vodio Ministarstvo odbrane, tako i na početku mandata trenutnog ministra Prvoslava Davinića. Ni u prvom ni u drugom slučaju nisu pronađeni dokazi koji bi potvrdili ove navode o čemu je obavešteni Haški tribunal.

“Pošto je ministar inostranih poslova u svakoj zemlji važna osoba pa tako i kod nas, mislim da bi bilo veoma važno da se još jednom ti svi navodi ispitaju i ustanovi da li se zaista neko od haških optuženika krije ili se krio u objektima Vojske SCG. Ukoliko se krio ili se krije da se ustanovi ko je odgovoran za tako nešto. A ako je to tačno to govori da je Vojska potpuno van civilne kontrole. Ukoliko bi se ustanovilo da je to da neko u Vojsci vodi vlastitu politiku nevezano od državne politike, što je apsolutno nedopustivo i mislim da se s tim treba obračunati najoštrije. Međutim, opet ponavljam, ja prosto ne mogu da verujem da je nešto tako moguće, jer ako se ustanovi da se to dogodilo, to bi značilo katastrofu i za Vojsku i za državu”, zaključuje Zoran Dragišić.
XS
SM
MD
LG