Dostupni linkovi

Nakon izvještaja trebaju uslijediti hapšenja


Izvještaj Komisije o Srebrenici uglavnom je usklađen s Odlukom Suda za ljudska prava od 7. marta prošle godine, ocjenjuje zamjenik Visokog predstavnika, Bernar Fasije. Naime, Komisija za ljudska prava Ustavnog suda BiH uputila je pismo premijeru RS-a, Draganu Mikereviću, u kojem daje procjenu izvještaja Komisije za Srebrenicu.

Procjena Komisije za ljudska prava uglavnom je pozitivna, ali se naglašava da još mnogo stvari treba biti učinjeno ako se želi ovaj proces dovesti do kraja, kazao je Fasije. Kao prvu pozitivnu ocjenu Fasije je naveo to što je Vlada RS-a u cijelosti prihvatila izvještaj i njegove preporuke. Sam izvještaj priznaje i dostavlja detalje o planiranim i namjernim likvidacijama hiljada Bošnjaka od srpskih snaga, kazao je Fasije i dodao da zaključci Vlade RS-a predstavljaju dramatičan preokret u zvaničnom stavu o Srebrenici.

Opredijeljenost RS-a da privede sve osobe osumnjičene za ratne zločine, kao i potreba da RS nastavi sa daljim istragama i krivičnim gonjenjima, naredna je stvar koja je pozitivna, kazao je zamjenik Visokog predstavnika. Ured Visokog predstavnika očekuje da RS dostavi sve dokaze nadleženim institucijama za krivično gonjenje, posebnu tužilaštvima RS-a i BiH i Haškom tribunalu.

Pozitivnim je ocijenjeno iskazivanje saučešća RS-a porodicama žrtava u Srebrenici zbog tragedija koje su preživjeli. Rad Komisije na konsolidaciji 34 različita spiska osoba koje se smatraju nestalim nakon događaja u Srebrenici, ocijenjen je pozitivnim. Ovaj spisak sadrži 7800 nestalih osoba i može biti i dalje ažuriran, a nadležne vlasti RS-a će ga učiniti dostupnim javnosti, kazao je Fasije.

Fasije je istakao da je u OHR danas iz Komisije za ljudska prava dostavljena procjena izvještaja i da će ona uskoro biti dostupna javnosti. Od Vlade RS-a također se očekuje da ispuni preostale obaveze koje proističu iz prošlogodišnje odluke Doma za ljudska prava, čiji je mandat preuzela Komisija za ljudska prava Ustavnog suda BiH. Prije svega, onu koja se odnosi na isplatu dva miliona konvertibilnih maraka za izgradnju Memorijalnog centra u Potočarima.
XS
SM
MD
LG