Dostupni linkovi

Tri nova ministarstva za vladu Kosova


Prema ovoj odluci nova vlada ce imati Ministarstvo lokalne uprave, Ministarstvo za povratak i prava zajednica i Ministarstvo energetike. Prema istoj odluci nova vlada ce imati zamenika premijera i zamenike ministara.

“Takodje nakon konstituisanje Skupstine i formiranja vlade nastavi cemo sa transferom ostalih ovlascenja, uglavnom iz ekonomskih oblasti”, rekao je Jessen-Petersen.

Ovu odluku Jessen Petersen je objavio nakon sastanka koji je danas imao sa predstavnicima parlamentarnih partija.

Inace domaci lideri traze da se pored ovih formiraju i Ministarstvo javnog reda i Ministarstvo pravde.

Istovremeno, predstavnici najvecih kosovskih politickih partija nastavlju sa razmatranjem mogucih opcija za stvaranje vladajuce koalicije.

Predsednistvo Demokratskog saveza Kosova na danasnjem sastanku, prema recima glasnogovornika Lulëzima Zejneli jos nije donelo konkretnu odluku. Inace DSK koji u Skupstini ima vecinu od 47 poslanickih mesta samostalno ne moze da formira institucije Kosova.

“Ono sto sada mozemo reci je da nema niceg konkrentog oko moguce koalicije”.

Hashim Thaqi, predsednik Demokratske partije Kosova, kandidat za premijera ispred druge po velicine politicke partije, kaze kako se njegova partija zalaze za siroku koaliciju, koja bi prema njemu najbolje predstavljala interese Kosova.

Thaqi kaze kako partije treba da iznadju zajednicki jezik i postignu dogovor iako koalicije podrazumevaju da svaka od partija nesto izgubi.

“DPK ulazi u koaliciju sa onima koji su opredeleni za izbgradnju drzave Kosova U ostvarivanju te opcije verujem da svaka politicka partija treba da bude spremna sa nesto izgubi kako bi institucijama dala vise energije i kadrova”, kaze Thaqi.

Alijansa za buducnost Kosova, prema recima podpredsednika Bujara Dugollija je ubedjena da je ona politicka snaga koja treba da dobije mandant premijera Kosova.

“Svaki moguci sastanak koji ce biti inciran od strane jedne od ove dve partije mi cemo bit otvoreni da odgovorimo i da damo opcije kako mi zamisljamo koalicije. Mislim da je u interesu ostalih partija da se vlada ovog puta vodi od strane kandidata kojeg smo mi predvideli”, kaze Dugolli.
XS
SM
MD
LG