Dostupni linkovi

Drugi dan protesta porodica nestalih Albanaca


Clanovi porodica nestalih lica su protestovali ispred zgrade Skupstine Kosova drzeci blokiranom raskrsnicu u centru Pristine od 10 do 18 casova, s ciljem da se skrene paznja domace i svetske javnosti na jos uvek nerazjasnjen problem nestalih. Zahteva se rasvetljavanje sudbine svih onih koji se od zavrsetka rata na Kosovu 1999. godine vode kao nestali.

Ibrahim Makoli, iz kosovskog Odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda, kaze da do sada niko nista nije uradio na resenju tog problema:
“Nazalost porodice nastavljaju da na ovaj nacin izrazavaju nezadovoljstvo, te pokusavaju da probude savest u institucijama i drustvu, kao i u medjunarodnim mehanizmima da se konacno preduzmu mere i resi pitanje nestalih lica”, kaze Makoli.

Nusrete Kumnova, predsednica drustva “Poziv Majki”, izjavila je da kosovske institucije treba ozbiljno da razmotre ovo pitanje:
“Mozda cemo ovoga puta napraviti najveci pritisak na kosovsku i medjunarodnu javnost i na Srbiju. Istrajacemo ako treba i do smrti dok ne nadjemo sve nestale, svakog nestalog Albanca kako na Kosovu tako i u Srbiji”, izjavila je Kumnova.

Porodice nestalih lica ce i sutra protestovati uz blokadu puta, a vlada Kosova je pozvala na razumevanje i istakla da se problemi trebaju resavati institucionalnim putem. Porodice nestalih Albanaca odlucile su da protestuju zbog izjava zvanicnika da u Srbiji postoji 17 masovnih grobnica. Do sada su na Kosovo vraceni posmrtni ostaci 330 ubijenih Albanaca, dok se jos oko 800 nalaze u Srbiji. Procenjuje se da je oko 3 hiljade petsto osoba nestalo, od cega su oko 3 hiljade kosovski Albanci.



Jedan od organizatora protesta Haljit Berisa, iz udruzenja “Nada” izjavio je da je neophodno izvrsiti pritisak na Beograd:
“Ukoliko svi reagujemo i izvrsimo pritisak na UNMIK i zatrazimo od medjunarodnih organa, od SAD da se izvrsi pritisak na Srbiju, ja verujem da se ovo pitanje moze resiti”, kaze Berisa.

Organizatori protesta su istakli kako se nadaju da ce sef UNMIKa tokom svoje posete Beogradu izvrsiti pritisak na tamosnje vlasti da rasvetle sudbinu nestalih lica i vrate sve posmrtne ostatke ubijenih Albanaca.
XS
SM
MD
LG