Dostupni linkovi

“Nesmotrena” Mesićeva izjava


Želim se nadati da je Mesićeva izjava bila nesmotrena i da je predsjednik to izjavio u situaciji u kojoj se nije snašao, odgovorio je danas na zastupničko pitanje pravašu Slavenu Letici hrvatski premijer Ivo Sanader:

“Izjava predsjednika Republike gospodina Stjepana Mesića da Hrvatska nikada nije ratovala sa Crnom Gorom neće ugroziti naš vanjsko-politički položaj, niti će utjecati na aktivnosti u vanjskoj politici.”

Spornu izjavu hrvatski je predsjednik Stjepan Mesić dao nakon subotnjeg sastanka u Zagrebu sa crnogorskim ministrom Miodragom Blahovićem. Prva je reagirala Mesićeva najozbiljnija konkurentkinja u predsjedničkim izborima, HDZ-ova ministrica Jadranka Kosor, te optužila Mesića da revidira istinu o Domovinskom ratu. Sam Mesić i Predsjednikov Ured odmah su to opovrgnuli i ustvrdili da je izjava izvučena iz konteksta, argumentirajući to i sljedećom rečenicom u kojoj je Mesić kazao kako “Hrvatska ni sa Srbijom nije nikada ratovala, osim za ovog zadnjeg rata kojeg je izazvao Milošević”.

Unatoč tome reakcije se nastavljaju, a pravaš Slaven Letica postavio je danas u aktualnom saborskom prijepodnevu pitanje i o mogućim posljedicama takve Mesićeve izjave.

“Posebice me zanima kako će ta izjava utjecati na našu tužbu pred Sudom pravde u Hagu.”

Premijer Ivo Sanader:

“Nadam se da je to bila nesmotrena izjava koja ne može utjecati na vanjsko-politički položaj Republike Hrvatske. Unatoč svemu želimo normalizaciju odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom. Hrvatska je bila uvučena u rat koji joj je bio nametnut. Mi smo u tom ratu pobijedili i nemamo nikakvih kompleksa prema bilo kome. Mislim da je vrijeme za punu normalizaciju odnosa na načelima međusobnog uvažavanja, međusobnog priznanja i proevropske perspektive.”
XS
SM
MD
LG