Dostupni linkovi

WASHINGTON


Aktualni američki predsjednik Georg W. Bush osvojio je i drugi mandat u Bijeloj kući. Demokratski kandidat na američkim predsjedničkim izborima John Kerry obratit će se za sat vremena javnosti i priznati poraz na američkim predsjedničkim izborima, iako su iz demokratskskog stožera tijekom dana stizale najave da će se čekati prebrojavanje svih glasova. Akualni američki predsjednik George Bush prema dosadašnjim rezultatima je osvojio 254, a Kerry 252 elektorska glasa . Za ulazak u Bijelu kuću potrebno je osigurati 270 elektorskih mjesta, a njih osigurava pobjeda u državi Ohio gdje je prebrojeno oko 98 posto glasova i gdje je Bush u prednosti pred Kerryem za nešto više od 100 tisuća glasova .
Republikanci su zadržali većinu i u Zastupničkom domu i Senatu Kongresa SAD.
BRUXELLES/ZAGREB
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u u svom govoru pred Stalnim vijeće NATO-a , kritizirala je snage SFORa u BiH, Srbiju i Crnu Goru, Hrvatsku i Republiku Srpsku, zbog neuspjeha da uhite i izruče 21 haškog optuženika koji su još uvijek na slobodi. Postoje mreže koje štite Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Antu Gotovinu i druge optuženika, koje čekaju da Haški sud (ICTY) završi s radom 2010. kako bi oni prošli nekažnjeno, kazala je.
Glavninu kritika uputila je vlastima u Beogradu, koje su izrazile
nespremnost za uhićenje 15 bjegunaca na svom teritoriju, Hrvatskoj je prigovorila zbog neuhićenja Ante Gotovine i Miroslava Brale . Brale se tereti za zločine u Lašvanskoj dolini u Srednjoj Bosni.
Pomoćnik hrvatske ministrice pravosuđa Jakša Muljačić izjavio je da Brale nije hrvatski državljanin i da se ne nalazi na teritoriju Hrvatske.

BEOGRAD
Ministar unutarnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je danas da policija "intenzivno radi" na potrazi za haškim optuženicima i na suradnji sa Tribunalom. U razgovoru s novinarima, Jočić je dodao kako se mediji uvijek interesiraju za najrepresivniji dio suradnje sa Tribunalom - hapšenja, ali da ne treba isključiti ni dobrovoljnu
predaju optuženika.
XS
SM
MD
LG