Dostupni linkovi

Za i protiv hidroelektrane Buk Bijela


''Crnogorska Vlada gradnjom hidroelektrane Buk Bijela želi da omogući novom vlasniku Kombinata aluminijuma da kupuje električnu energiju po subvencionisanoj cijeni, kako bi imao profit da proizvodi aluminijum'', ocijenio je, u autorskom tekstu za ''Vijesti'' , ambasador Branko Lukovac. On je rekao da je uvjeren da bi objektivne analize troškova, uključujući i realnu cijenu struje štete, zbog degradacije okoline i obračun svih reprogramiranih kredita, pokazale da je Kombinat aluminijuma decenijski najveći gubitaš Crne Gore. Ambasador Lukovac, koji je posljednjih godina blizak saradnik premijera Đukanovića i koordinator novoformiranog Savjeta za referendum, nada se da će Vlada, ukoliko, kako je rekao, bude mudrosti, naći načina da odustane od tog projekta, podsjećajući da je ona sama 2001., pa i 2002.godine, usvojila dokumente kojima se obavezala da će prioritet razvoja biti ne energetsko-metalurški kompleks, već koncept održivog razvoja ekološke države. Međutim, sam premijer Đukanović je, gostujući na Radiju Crne Gore, optužio većinski dio crnogorske javnosti, budući da je ovom pitanju izuzimajući Vladu i energetski lobi postignut najširi mogući koncensuz, da krajnje politikantski i neargumentovano osuđuje njegov kabinet zbog projekta hidroelektrane Buk Bijela:

''Priča o tome da Vlada ulazi u ovaj aranžman da bi zaštitila interese, navodno, energetskog lobija i da bi sklopila neki aranžman koji će nekim bogatim investitorima omogućiti dodatne zarade sa hidropotencijala i na štetu ekologije u Crnoj Gori.To djeluje monstruozno iskonstruisanu i ne zaslužuje dalji komentar''.

Dnevnik ''Dan'' objavio je novi podatak u ovoj priči. Naime, posljednji premijer SFRJ Ante Marković, marta ove godine, osnovao je firmu ''Tahel'' sa još sedam bosansko-hercegovačkih privrednih društava i sarajevskom ''Hidrogradnjom'', sa ciljem da preko devet centrala u Bosni i Hercegovini proizvodi struju i izvozi je u region. Interesantno je da se sarajevska ''Hidrogradnja'' pominje kao partner londonskog ''AFT''-a, koji se prijavio na tender za izgradnju Buk Bijele. Na drugoj strani, iz Krizne grupe za zaštitu rijeke Tare i danas su oštro osudili odlazak ministra Darka Uskokovića na sastanak tenderske komisije, ocijenivši da je ministar na taj način unizio i Crnu Goru. Darko Stijepović:

''Kako je moguće da taj gospodin ministar ne ide kod kolege ministra u Sarajevo, nego ide na noge nekom činovniku što pokazuje da su stvarno nekakvi interesi u pitanju koji su nama teško dokučivi .Ustvru sve nam je jasno ''.

Predsjednik Vlade Milo Đukanović:

''Ja ne pristajem na kvalifikaciju da onaj ko je protiv Deklaracije, je protiv Tare, jer ću, ako budem tako logicirao kazati da onaj ko je za Deklaraciju, taj je protiv toga da riješimo pitanje energetskog deficita, što bi bilo jednaka glupost kao i ova prethodna teza. Ja mislim da nam ovdje ne trebaju emocije, nego nam treba razum. Ne slažem se sa populističkim pokretima gdje nekompetentni ljudi unaprijed sude da je to tako i unaprijed ''zakucavaju'' budućnost Crne Gore kada je u pitanju riješavanje energetskog deficita''.

Iako su najavili zahtjev Državnom tužiocu za preispitivanje svih odluka i postupaka odgovornih u vezi sa izgradnjom hidroenergetskog sistema Buk Bijela, Darko Stijepović kaže da razmišljaju imali li smisla to činiti, imajuci u vidu dosadašnje reakcije državne tužiteljice Vesne Medenice:

''Znate i sami da, kada je u pitanju Državni tužilac, da on u stvari nikad do sada, ni protiv jednog ministra, nista nije preduzeo, iako smo u nekoliko slučajeva ranije protiv bivšeg ministra ekologije pokretali postupke jer je sve bilo očigledno''.
XS
SM
MD
LG