Dostupni linkovi

VAŠINGTON


Američkog predsjednika Džordža W. Buša prema dosadašnjim rezultatima osvojio je 249 glasa izbornika, ispred svog protivnika demokratskog kandidata Džona Kerija koji je dobio 242 glasa, javila je televizijska kuća CNN. Još uvijek se broje glasovi birača u Ohaju, koji će odlučiti o pobjedniku. Za ulazak u Bijelu kuću potrebno je 270 glasova izbornika.
Dvije američke televizijske mreže Fox i NBC proglasile su pobjedu aktualnog predsjednika Džordža W. Buša u ključnoj saveznoj državi Ohajo, ali CNN, koji se prije četiri godine ´opekao´ na slučaju Floride, tu je državu službeno proglasio ´neizvjesnom´.
Nakon prebrojanih 95 posto listića, Buš u Ohaju ima oko 100.000 glasova prednosti, ali CNN i demokratska stranka smatraju da bi u toj državi moglo biti čak 250.000 birača koji su glasali u odsutnosti, zbog čega je rezultat glasanja još neizvjestan.
Ukoliko oba kandidata osvoje po 269 glasova izbornika, o pobjedniku će odlučiti Predstavnički dom američkog kongresa, u kojem Buš već ima većinu.
Republikanci od ukupno 435 predstavnika ,do sada imaju 227 mesta, a Demokrate 205 u Predstavničkom domu, uz dva upražnjena republikanska mjesta i jednog nezavisnog poslanika koji podržava Demokrate.
XS
SM
MD
LG