Dostupni linkovi

Nova konfrontacija Islamske zajednice sa Javnim RTV servisom


Nakon što je zabranio Javnom RTV servisu BiH prenošenje bajram-namaza iz bilo koje džamije u BiH, Rijaset Islamske zajednice danas je izdao saopštenje u kojem pravo na prijenos bajram-namaza iz Begove džamije u Sarajevu daje Nezavisnoj televiziji Hajat. U Islamskoj zajednici danas nisu željeli medijima davati izjave o sporu sa Javnim RTV servisom, ali u jučerašnjem saopštenju stoji da se zbog odbijanja Javnog RTV servisa da svakodnevno prenosi iftarski program tokom mjeseca Ramazana odbija zahtjev za prenos bajram-namaza.

Direktor RTV servisa, Milan Trivić, kaže da je državna televizija opredijeljenja da bude televizija svih građana, podsjećajući da je princip ove televizije da podjednako tretira sve građane, bez obzira kojoj skupini pripadaju:

“Mi imamo prema svima jednak odnos. Dakle, mi želimo da uspostavimo iste relacije prema svima, bez obzira na nacionalnu, vjersku, socijalnu ili bilo kakvu drugu pripadnost. Mi smo, bar u ovom početku, dobili, u nekoj našoj podjeli poslova unutar samoga sistema, da ćemo prenositi dva Bajrama, dva Božića i dva Uskrsa.”

Srđan Dizdarević, iz Helsinškog komiteta za ljudska prava, kaže da je ovakav odnos Islamske zajednice otvorio pitanje može li bilo koja vjerska zajednica u BiH zahtijevati od medija da budu poslušnici kako bi im dozvolila da rade svoj posao:

“Očigledno da se ovdje radi o tome da se mediji stave u funkciju jedne vjerske zajednice. Dakle, vjerska zajednica će određivati koji mediji mogu šta da rade i u koje vrijeme. To je potpuno neprihvatljivo. Ne smije da bude nikakav autoritet van slobode medija i novinarskih sloboda koji određuje uređivačke programe. Drugo, ima malo paradoksa u odnosu Islamske vjerske zajednice prema javnim servisima, jer s jedne strane su vršili pritisak da se prenosi ramazanski program, što ne bi bilo u skladu s funkcijom javnih servisa, s druge strane sada ne dopuštaju prenošenje bajrama-namaza, dakle jedne manifestacije koja je do sada bivala direktno prenošena i za koju je bilo interesa u javnosti, tako da se zaista ne zna u kojem interesu reaguje Islamska vjerska zajednica kad su u pitanju javnost i pravo na slobodu informisanja.”

Urednik sedmičnog magazina “Start”, Eldin Karić, smatra da je ovakav nastup Islamske zajednice prema medijima, ustvari, politički konotiran:

“Islamska zajednica nema nikakva ovlaštenja i nema nikakva prava kao bilo koja organizacija tog tipa. Oni nisu neka javna ustanova od koje se finansira ili koja finanasira Federalnu televiziju. Znači, ima pravo, kao bilo koje udruženje građana, da eventulano ima svoj stav oko neke televizije ili da nema svoj stav - i tu, otprilike, završavaju njihove ingerencije. Međutim, ja mislim da se čitava ova stvar vezano za Islamsku zajednicu i za odnos inače SDA prema elektronskim medijima, ovdje prije svega mislim na Federalnu televiziju, zasniva na jednoj tihoj borbi koja se odvija oko te stranke za fotelje i za budućeg nasljednika, zapravo budućeg predsjednika te stranke. Više nisu tajna uopšte ambicije aktualnog reisul-uleme Islamske zajednice BiH da u skorije vrijeme postane predsjednik SDA. U tom kontekstu ja vidim i njegovo sve češće i sve žešće uplitanje u politiku i u političke komentare, a ovaj potez pritiska na Federalnu televiziju i, inače, na javne servise i televizijske i elektronske medije doživljavam kao njegov politički stav, u kojem on sebi obezbjeđuje neke političke pozicije u toj nekoj utrci za prvo mjesto u SDA-u.”

Ombudsmen za medije, Mehmed Halilović, kaže da ovaj nesporazum nije trebao dovesti do toga da građanima, korisnicima Javnog servisa, budu uskraćena prava:

“Bojim se da je u odnosima Islamske zajednice i Javnog servisa bilo određenih nesporazuma, da je problem u komunikaciji, možda i u spremnosti i da bi bilo svakako u interesu javnosti da je taj spor, ako je u pitanju spor, i nesporazum izglađen, odnosno riješen na jedan odgovarajući način u direktnoj komunikaciji, a ne putem javnih saopštenja.”

U saopštenju Islamske zajednice navedeno je da će ovakav odnos prema Javnom RTV servisu ostati na snazi dok se ne promijeni odnos Servisa prema muslimanima u BiH. U Javnom servisu za iduću godinu, pored obilježavanja najvažnijih vjerskih praznika, najavljuju i pokretanje vjerskih programa, ali u ravnopravnom omjeru za sve pripadnike vjerskih skupina koje egzistiraju u BiH.
XS
SM
MD
LG