Dostupni linkovi

Podgorica s nestrpljenjem očekuje rezultate izbora u Americi


Politički analitičar CEDEM-a Rade Bojović za naš program kaže da će, nezavsno od toga koji kandidat pobijedi na predsjedničkim izborima, američka administracija i dalje forsirati demokratske i reformske procese u Crnoj Gori. Uz napomenu da će zvanični Vašington uvijek podržavati demokratska rješenja, Bojović kaže da bi od rezultata ovih predsjedničkih izbora mogla zavisiti dinamika riješavanja crnogorskog državnog pitanja:

“Imajući u vidu izborne poruke, očigledno je da kandidat Džon Keri nagovještava veći upliv američke politike na Balkanu, pa samim tim nije isključeno da, ukoliko on pobijedi na ovim izborima, da će se određeni nedovršeni procesi na Balkanu možda izvući iz jedne stagmatne situacije još više dinamizirati, pa se to odnosi i na crnogorsko državno pitanje”.

Ukoliko na predsjedničkim izborima pobijedi aktuelni američki predsjednik Džordž Buš, Bojović prognozira da bi se mogla nastaviti dosadašnja politika neutralnog američkog stava, tj. politka koja, prema njegovim riječima nema dimenziju upliva koji je imala ranija Klintonova administracija:

“U svakom pogledu, nezavisno od toga koja administracija dođe na vlast, ono što je od vitalnog interesa za Crnu Goru i za crnogorsko društvo je riješavanje državnog pitanja i nastavak transformacije sistema izgradnje jednog normalnog političkog društva, da Crna Gora neće imati problema ni sa jednom, ni, eventualno, drugom američkom administracijom”.

Za očekivati je da bi eventualna promjena američke administracije imala neke reperkusije na spoljnom planu, što ne važi samo za Balkan i Crnu Goru, već i za druga područja”, kaže za naš program predsjednik opozicione Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović:

“Generalno gledajuići glavnim koordinatama Sjedinjene Američke Države imaju konstantnu politiku, tako da su ključne stvari njihovog nacionalnog i državnog interesa konstantne. Sačekaćemo da vidimo da li će ostati ista ili nova administracija i koji bi kadrovi u novoj administraciji ako budu bili, odnosno u staroj, da li će doći do nekih promjena. Tu je i pitanje ljudi koji će obavljati odgovarajuće državne funkcije. To može imati, takođe, uticaj na spoljnu politiku u ovom dijelu”.

RSE: Pozitivan ili negativan?

BULATOVIĆ: Ne mogu sad apsolutno procjenjivati, dok ne vidimo ko će da pobijedi i ko će biti u administraciji u staroj ili, eventualno, novoj, ako bude nova administracija. Rano je o tome govoriti.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša smatra da, bez obzira na to ko odnese pobjedu na američkim predsjedničkim izborima, ne treba očekivati drastične zaokrete američke politike na međunarodnom planu:

“I kada je u pitanju Crna Gora, budući šef Bijele kuće ma ko on bio, uvažavaće ono što su unutrašnja kretanja i unutrašnje tkivo Crne Gore. Sposobnost da se stvori unutrašnja kritična masa za suverenu i međunarodno priznatu Crnu Goru neće biti osporena od budućeg američkog predsjednika bio on republikanac ili demokrata”.

Visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Dragan Kujović smatra da Crna Gora, bez obzira na rezultat američkih predsjedničkih izbora, svoj: “primarni cilj obnove državnosti i međunarodnog priznanja, mora ostvarivati oslanjajući se na svoju unutrašnju politiku i građane”:

“To, prije svega, zavisi od nas, od građana Crne Gore i od referenduma koji nam predstoji. Tako da ne vidim da to nešto presudno može zavisiti od toga ko će biti predsjednik Amerike”.

Podsjetimo, opoziciona Srpska narodna stranka još ranije je pozvala srpsku dijasporu u Americi da na predsjedničkim izborima glasa za aktuelnog predsjednika Džordža Buša, označavajući ga u svom apelu kao “srpskog prijatelja”.
XS
SM
MD
LG