Dostupni linkovi

HAG / BEOGRAD


Glavni tužilac Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Karla del Ponte (Carla) predložila je u ponedeljak da prvi slučaj bude prepušten na procesuiranje pravosuđu Srbije.
Reč je o suđenju bivšem oficiru JNA Vladimiru Kovačeviću zvanom "Rambo" optuženom za zločine počinjene 1991. u području Dubrovnika.
Kovačević je inače još letos upućen na lečenje u jednu psihijatrijsku ustanovu u Srbiji jer je utvrđeno da je privremeno nesposoban za suđenje. U tadašnjoj odluci za njegovim privremenim oslobađanjem navedeno je da bi suđenje trebalo da bude organizovano u slučaju da zdravstveno stanje optuženog bude popravljeno.
Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine, ocenio je u izjavi Radiju "B-92" odluku Haškog tužilaštva "izuzetno značajnom".
Tužilaštvo je na sličan način još ranije pristalo da po jedno suđenje bude prepušteno pravosuđima Hrvatske i BiH.
U Beogradu je objavljeno da je predsednik Srbije Boris Tadić u ponedeljak na sastanku sa specijalnim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predstavnicima Tužilaštva ukazao na značaj tog tela i istakao neophodnost obezbeđivanja svih preduslova za njegovo nesmetano i nezavisno funkcionisanje.
XS
SM
MD
LG