Dostupni linkovi

HAG / BEOGRAD


Glavni tužilac Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Karla del Ponte (Carla) zatražila je danas od predsednika Tribunala Teodora Merona (Theodor) da prepusti pravosuđu Srbije suđenje bivšem oficiru JNA Vladimiru Kovačeviću zvanom "Rambo" optuženom za zločine počinjene 1991. u području Dubrovnika.
Kovačević je inače još letos upućen na lečenje u jednu psihijatrijsku ustanovu u Srbiji jer je utvrđeno da je privremeno nesposoban za suđenje. U tadašnjoj odluci za njegovim privremenim oslobađanjem navedeno je da bi suđenje trebalo da bude organizovano u slučaju da zdravstveno stanje optuženog bude popravljeno.
Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine, ocenio je u izjavi Radiju "B-92" odluku Haškog tužilaštva "izuzetno značajnom" pošto je reč o prvom slučaju prebacivanja procesa iz Haga pravosuđu Srbije.
U Beogradu je objavljeno da je predsednik Srbije Boris Tadić danas na sastanku sa specijalnim tužiocem za ratne zločine Vladanom Vukčevićem i predstavnicima Tužilaštva ukazao na značaj tog tela i istakao neophodnost obezbeđivanja svih preduslova za njegovo nesmetano i nezavisno funkcionisanje.
XS
SM
MD
LG