Dostupni linkovi

Manjine će učestvovati u radu parlamenta i vlade


Predstavnici politickih stranaka manjinskih zajednica na Kosovu izjavili su danas, nakon razgovora sa sefom UNMIKa Sorenom Jesenom-Petersenom, da su spremni da ucestvuju u radu buducih institucija i budu deo mogucih koalicija. Predsednik Gradjanske inicijative “Srbija”, Slavisa Petkovic rekao je da je sa sefom UNMIKa razgovarao o formiranju parlamenta i vlade:

“To je samo jedan u nizu sastanaka na kojem smo razgovarali sta bi trebalo uraditi, kako bi trebao da izgleda novi parlament, vlada i cime bi trebalo da se bavimo, problemima manjina, bezbednosti. Ja mislim da cemo ubuduce sa gospodinom Petersenom saradjivati na jedan novi nacin i mnogo kvalitetnije nego sa svim ostalim specijalnim predstavnciima koji su bili do sada”.

Za razliku od Petkovica, kandidati 'Srpske liste za Kosovo i Metohiju', jos nisu odlucili da li ce uci u kosovski Parlament. Oni su izjavili da ce njihov konacni stav ce biti poznat posle razgovora sa vlastima u Beogradu. Slavisa Petkovic je najavio da ce se o mogucim koalicijama razgovarati nakon objavljivanja konacnih rezultata parlamentarnih izbora kako bi se znao tacan broj rezervisanih mesta koje je dobila njegova gradjanska inicijativa:

“Cekamo subotu i zvanicne rezultate, tada cemo videti ko sa koliko mandata raspolaze, onda cemo razgovarati o tome, ja sam otvoren za sve razgovore”.

Dzezair Murati, predsednik bosnjacke koalicije “Vakat”, kaze da je zadovoljan rezultatima izbora jer je bosnjacka koalicija dobila 3 ili 4 mesta u parlamentu:

“Sve su partije s nama kontaktirale koje imaju uspehe na izborima mi smo zadovoljni i kao zajednica i ostale zajednice”

Demokratska partija Turaka Kosova izrazila je spremnost da udje u vladu Kosova. Lider partije Mahir Jagdzilar je rekao da su predstavnici Turaka spremni da budu deo buduce koalicije:

“Mi za sada imamo tri rezervisana mesta i cekamo jos jedno mesto”, rekao je Jagdzilar.

U Skupstini Kosova od 120 mesta 20 je rezervisano za predstavnike manjina, od kojih deset za Srbe, po principu pozitivne diskriminacije, kako je naznaceno u Ustavnom okviru. Na osnovu rezultata izbora nijedna od partija kosovskih Albanaca nema vecinu dovoljnu za samostalno formiranje vlade Kosova, te se vec postavlja pitanje mogucih koalicija. Ovih dana sef Unmika je u razgovoru sa politickim liderima istakao kako je neophodno da se prihvate rezultati glasanja i pocne rad na formiranju vlade.
XS
SM
MD
LG