Dostupni linkovi

Ima/nema al-Kaide


Ministar vanjskih poslova BiH, Mladen Ivanić, nije upoznat sa informacijom da istražitelji FBI-a na terenu BiH ispituje mrežu Al-Kaide. Na traženje novinara da komentira posljednja pisanja bh. tiska o ovoj informaciji koju je, prema navodima, plasirao Džozef Bodanski, glavni savjetnik u odjelu za pitanja terorizma u Kongresu SAD-a, Ivanić kaže:

“Ja nemam nikakvih naznaka da je FBI u BiH. Mislim da je prava adresa za to pitanje prema Ministarstvu bezbjednosti, koje je zaduženo za sve policijske strukture. Što se tiče tih komentara i tekstova za opšti imidž BiH, postoji problem s vremena na vrijeme pojavljivanja po raznim novinama, televizijskim emisijama tekstova koji se odnose na priču o al-kaidama, terorizmu, školovanju. I mislim da BiH o tome vrlo precizno i jasno treba da iznese svoj stav.”

A stav BiH, utvrđen i na Predsjedništvu, jeste da svaki konkretan slučaj o kojemu se govori, organi BiH trebaju istražiti do kraja. Istovremeno, institucije BiH ne mogu, kako kaže ministar Ivanić, prihvatiti da se tvrdnje iznose bez dokaza. Stoga će Ministarstvo vanjskih poslova BiH razmotriti ima li potrebe, kada je u pitanju izjava Bodanskog, tražiti objašnjenje iz Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kazao je ministar Ivanić.

U Komandi SFOR-a upoznati su sa napisima u nekim medijima o postojanju terorističke mreže u BiH, povezane sa Al-Kaidom. Portparol Stabilizacijskih snaga, Mark Houp, tim povodom kaže da u SFOR-u nemaju saznanja o postojanju terorističke prijetnje u BiH:

“Što se SFOR-a tiče, ne postoje čvrsti dokazi o bilo kakvoj terorističkoj organizaciji koja djeluje ili se obučava u ovoj zemlji. Neću špekulisati o pojedinačnim mišljenjima i komentarima.”
XS
SM
MD
LG