Dostupni linkovi

Prvi svedoci o Ovčari iz Hrvatske


Svedok iz Hrvatske Emil Čakalić je posvedočio da su iz vukovarske bolnice u pet civilnih i jednom vojnom autobusu odvezeni zarobljenici na Ovčaru. Čakalić, koji je bio sanitarni inspektor, kazao je da ga je iz grupe zatvorenika izveo Stevan Zorić, kao neku vrstu zahvalnosti za dela učinjena pre rata. Čakalić je kazao da je lično konstatovao smrt dvojice zarobljenika - Damira Samardžića i izvesnog Kemala, koja je usledila nakon batinanja u hangaru od strane desetak uniformisanih lica. U suočavanju sa svedokom, optuženi Milan Bulić zvani Bulidža negirao je identitet Čakaliću, dok je ovaj tvrdio da ga je Bulidža tri put udario metalnom šipkom.

Dragutin Berkofen je u svojom iskazu takođe opisao odvođenje zarobljenika iz bolnice, navodeći da je pet autobusa imalo registarske oznake Zrenjanina, dok je šesti pripadao tadašnjoj JNA. Oba svedoka su rekli da su na Ovčari videli i pukovnika JNA Mileta Mrkšića, koji je zajedno sa Šljivančaninom i kapetanom Miroslavom Radićem pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločin na Ovčari.

Dragoljub Todorović, zastupnik porodica oštećenih, kaže da su po svim izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđene činjenice:

“Da su civili autobusima prebačeni u Ovčaru, da su maltretirani, pretresani, da su prebačeni u traktorskim prikolicama i da su streljani.”

Svedoci Čakalić i Berkofen pojavljuje se i u haškom procesu. Tokom iskaza pričali su o svojim odnosima sa komšijama Srbima tokom sukoba u Vukovaru. Zastupnik optuženih, advokat Savo Štrbac:

“Očito da i svjedoci znaju o tom periodu do Ovčare gdje su i Srbi stradavali i očito da je i to bio jedan od razloga zašto se desila i Ovčara.”

Prvi put u ovom procesu pojaljuju se svedoci iz Hrvatske. Ivan Pšenica, predsednik Udruženja vukovarskih majki, zadovoljan je sudskim procesom koji se vodi u Beogradu.

“Sada se govori o pet autobusa zatvorenika čije su sudbine praktično poznate. To je ovih 200 nastradalih za koje se sudi na ovom sudu u Beogradu. Naime postoji i taj šesti autobus. Sa aspekta bolnice za još 68 osoba je nepoznata sudbina.”

Jelena Baketa iz Lovasa: “Sina mi nema već 13 godina. Odveden je iz bolnice živ i zdrav. Nije bio ranjen. Tako se priča da je taj autobus nestao, a kud je mogao nestati?”

U istoj zgradi svedočio je i predsednik Srpskog pokreta obnove i šef diplomatije SCG Vuk Drašković u procesu gde je on oštećen. On je za organizaciju atentata u Budvi kada je lakše poveđen optužio Slobodana Miloševića i državni terorizam:

“Ja sam posvedočio ono što sam te noći doživeo i proživeo, a ovaj daljnji nastavak bili su pokušaji advokata okrivljenih da sve pretvore u neku pozornicu.”

Suđenje optuženim za zločin na Ovčari nastavlja se sutra nastavkom svedočenja Dragomira Berkofera.
XS
SM
MD
LG