Dostupni linkovi

Novinare ima ko da sluša


Prema navodima koje objavljuje dnevnik “Danas”, prisluškivana su dva telefonska razgovora novinara Vuka Cvijića 8. i 22. juna 2001. godine koji spadaju u domen svakodnevnih radnih kontakata jednog novinara i nemaju nikakav specifičan značaj. Brojevi mobilnog i stabilnog telefona koji se navode u materijalima autentični su i pripadaju Cvijiću, navodi “Danas”. Glavni i odgovorni urednik ovog dnevnika Grujica Spasović kaže da je redakcija odlučila da obelodani ovaj slučaj nakon više provera iz različitih izvora, te da se time želi obeshrabriti ovakvo ponašanje tajne policije i zaštiti novinar.

“Mi slutimo da to ima širi karakter i upravo to je bio razlog da ovo uradimo. Naravno ja ne mogu da budem kategoričan posebno što se radi o nekim krajnje bizarnim slučajevima koji nisu u principu osetljivi za državnu bezbednost ili tako nešto, ali ako već sa takvim detaljima onda se pokazuje da tajna policija i dalje radi ono što ne bi smela, onda ne želimo da špekulišemo, ali želimo da saznamo istinu.”

Sam Cvijić kaže da nije znao da ga tajna policija prisluškuje i naglašava da je ovom informacijom bio veoma iznenađen.

“Ja ne znam da li je autentično jer ja ne znam kako izgledaju, nikad ranije nisam video zapisnike sa prisluškivanja, tako da ja ne znam koliko je to autentično i tačno. Ti razgovori potpuno su nebitni, neki dnevni posao, ništa posebno. Nemam predstavu zašto bih ja mogao da budem posebno interesantan. Ako je to u ovom slučaju tačno onda po toj istoj osnovi i sve moje kolege mogli su da budu prisluškivani.”

Slučaj još jednog poslenika javne reči ovih dana privlači pažnju. Naime, nakon što je najpre dobio podršku lokalnih stranaka za obavljanje funkcije glavnog urednika “Vranjskih novina”, kandidatura Vukašina Obradovića povučena je jer je odbornik DSS iz Vranja Nenad Stošić rekao da mu je aktuelni ministar policije Dragan Jočić pokazao Obradovićev dosije koji ovoga navodno diskredituje za obavljanje funkcije za koju je predložen. Usledio je demanti DSS, a tim povodom Vukašin Obradović za naš program kaže:

“Nenad Stošić, odbornik DSS, nije rekao da je na Jočićevom stolu bio moj dosije samo meni, on je to izgovorio pred više svedoka. Dakle, postoje l judi koji mogu da potvrde i to više puta da je ponovio rečenicu koja otprilike glasi – čovek ima ovoliki dosije, dosije je pred Jočićem.”

Dragan Šutanovac, bivši član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije u vreme koje se navodi kao period kada je novinar Danasa Cvijić prisluškivan, kaže da Odbor nije imao nikakvih saznanja o prisluškivanju novinara u Srbiji.

“Moram da kažem da ukoliko je to zaista činjeno da je to teško krivično delo ukoliko ne postoji odobrenje od nadležnih organa. Mislim da BIA mora da istraži taj slučaj do maksimuma i da iznese definitivni stav da li je to samo novinarsko pisanje ili je zaista postojala nečija želja da se taj čovek prati i da se sazna gde se on kreće i sa kim se druži.
XS
SM
MD
LG