Dostupni linkovi

Četiri države bivše Jugoslavije – domaćin svetskih košarkaša 2010?


Zamisao da četiri države bivše Jugoslavije zajednički organizuju svetsko prvenstvo u košarci dobila je još uvek nezvaničnu ali jasno iskazanu podršku većine vodećih političkih činilaca u ovom zemljama. Predsednik Srbije Boris Tadić:

“Razgovarao sam sa predsednikom Hrvatske gospodinom Mesićem, predsednikom Slovenije gospodinom Drnovšekom, razgovarao sam sa predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Pedi Ešdaunom. Imaću razgovore i sa gospodinom Sulejmanom Tihićem, Paravcem i Čovićem u Bosni i Hercegovini ovih dana, i od svih njih sam dobio veliku podršku za ovakvu jednu ideju.”

I hrvatski predsednik Sjepan Mesić takođe ne vidi prepreke da se ova ideja sprovede u delo. Gledano iz ugla politike ostalo je da se nakon nedavno održanih parlamentarnih izbora u Sloveniji formira vlada i da potvrdan odgovor stigne i sa te strane. Vršilac dužnosti predsednika Hrvatskog košarkaškog saveza Danko Radić kaže da je tamošnjoj organizaciji za dobijanje i formalne podrške preostao još jedan sastanak.

“Mi ćemo imati još jedan sastanak sa Vladom zbog garancija i ja se nadam tu zelenom svjetlu baš oko te garancije. Sve ostalo je već u principu dogovoreno.”

Ideju o zajedničkoj organizaciji Svetskog prvenstva u košarci podržava i sociolog sporta iz Splita Srđan Vrcan, naglašavajući da svaku akciju koja ide u pravcu normalizacije društvenih i političkih prilika teba pozdraviti. Vrcan međutim izražava skepsu da bi ova dobra ideja mogla biti realizovana na pogrešan način.

“To jest da se pređe od onog shvaćanja po kojemu jer rat nastavak politike drugim sredstvima do shvaćanja da je sad politika nastavak rata drugim sredstvima, a to znači da je sport sada isto tako znak nastanka rata samo drugim sredstvima. Kako bi to moglo izgledati u tim međusobnim susretima i u kretanjima navijačkih skupina, jer ako organizirate nešto zajednički onda morate zajednički organizirati i otvoriti prostor i za kretanje navijača.”

Generalni direktor Košarkaškog saveza Srbije i Crne Gore Predrag Bojić kaže da bi prilikom odluke o domaćinu Svetskog prvenstva prednost za države bivše Jugoslavije u odnosu na konkurente Francusku i Tursku mogla predstavljati činjenica da će svetska košarkaška organizacija FIBA voditi računa i o vansportskim motivima.

“Oni ipak žele na neki način da ovaj region vrate u normalnu komunikaciju, saradnju ne samo na ekonomskom nego pre svega i na sportskom polju, tako da bi zbog ideje ujedinjene Evrope i ujedinjenja Zapadnog Balkana u svakom slučaju i Evropskoj uniji ovakav način organizacije odgovarao.”

Zajednički imenitelj ove ideje jeste uverenje i Predraga Bojića i Danka Radića da četiri države bivše Jugoslavije udružene u ovaj projekat imaju velike šanse da dobiju organizaciju šampionata. A kakvi su zaista izgledi da BiH, SCG, Hrvatska i Slovenija 2010. godine ugoste najbolje košarkaše planete, za naš program govori Florijen Vajninger, portparol svetske košarkaške organizacije FIBA.

“Ne mogu davati nikakva predviđanja kakve su šanse za zajedničku organizaciju zemalja bivše Jugoslavije, jer kao što znate u trci su još tri zemlje: Francuska, Turska, a tu je verovatno i ova kandidatura. Ne mogu komentarisati ničije šanse za pobedu, ali je dobro da te zemlje konkurišu zajedno i one su rekle da žele zajedničku kandidaturu. Svi dokumenti su stigli u sedište FIBA i tročlana komisija posetiće sve gradove koji su uključeni, zatim će svoje izveštaje preneti centralnom bordu FIBA koji će doneti odluku u decembru u Kuala Lumpuru.”
XS
SM
MD
LG