Dostupni linkovi

U BiH i Hrvatskoj raste korupcija, u SiCG i Makedoniji pada


Korupcija u BiH među javnim službenicima i političarima uzima sve više maha, ocjena je to organizacije Transparency International nakon provedenog istraživanja korupcije među 146 rangiranih zemalja svijeta. U istraživanju zemlje se boduju na skali od 10 - veoma čiste, do nula - veoma korumpirane. BiH dijeli 82. do 84. mjesta, što je u odnosu na indeks korupcije mjeren prošle godine pad za 12 mjesta, kaže predsjedavajući Odbora direktora Transparency International BiH, Boris Divjak:

“Osamdeset drugo do osamdeset četvrto mjesto BiH dijeli s Armenijom i Madagaskarom. Dakle, to je neko društvo zemalja u kojima se BiH nalazi, odnosno Evropa je toliko daleko od BiH da možemo da sjednemo i plačemo ili da jednostavno kažemo da ovo sve nema smisla i da se napravi jedna drastična promjena. Zaista, ovako više dalje nema smisla.”

Percepcija korupcije pokazuje da će ove i naredne godina u BiH bogati biti bogatiji, a siromašni siromašniji, što je poruka vlastima da priča o reformama nema primjene u praksi. Boris Divjak:

“Kako institucije koje proforma vode vlast, tako i one koje su zaista vlastodršci u ovoj zemlji, a to je međunarodna zajednica, treba da konačno podvuku crtu i da kažu da reforme nisu uspjele, da BiH srlja u sunovrat i da, nažalost, korupcija zajedno sa mafijom ovom zemljom vlada, a sve drugo je zamazivanje očiju narodu.”

Mjerenjem korupcije unutar BiH utvrđeno je da su javni službenici i političari korumpiraniji u RS-u, kaže Divjak:

“Unutar BiH, po entitetima, dakle po svim segmentima - geopolitički, etnički itd. - različite institucije su najkorumpiranije u dva entiteta, ali da se može zaključiti uopšteno da je u RS-u nešto viši stepen korupcije nego u Federaciji.”

Zemlje s najmanjom korupcijom su Finska, Novi Zeland, Danska i Island, a od zemalja bivše Jugoslavije porast korupcije zabilježen je, pored BiH, i u Hrvatskoj, koja je sa ranije 59. pala na 67. mjesto, dok su reforme vidljive u Srbiji i Crnoj Gori i Makedoniji, jer sada zauzimaju 97. mjesto, a ranije su bile na 106., kaže Divjak.

* * * * *

Korupcija u Srbiji i Crnoj Gori u odnosu na raniji period je smanjena, ali se se po stepenu korupcije u društvu još uvek nalazi u grupi najkorumpiranijih zemalja na svetu - pokazuje ovogodišnje istraživanje Transparensi internešnela. Srbija i Crna Gora je zajedno sa Makedonijom najlošije rangirana među zemljama bivše Jugoslavije


Srbija i Crna Gora sa indeksom 2,7 od mogućih 10 nalazi se na 97 mestu liste od 146 zemalja u kojima je rađeno istraživanje o stepenu korupcije, i u odnosu na istraživanja Transparensi internešenel iz 2000. i 2003. godine kada su ti indeksi bili 1,3 i 2,3 napravljen je znatan napredak u borbi protiv tog problema. Predstavljajući najnovije rezultate Vladimir Goati, direktor organizacije Transparentnost Srbija rekao je da je u Srbiji i Crnoj Gori u borbi protiv korupcije napravljen progres onoliko koliko je to bilo moguće.

“Mi moramo biti zadovoljni, ne smemo biti maksimalisti. Terminom atletike rečeno sto metara smo 2000. godine trčali 18, onda smo posle toga trčali negde 14, a sada trčimo 12, doduše svetski rekord je, čini mi se, 9,7. I sad ako merite prema svetskom rekordu možete biti vrlo nezadovoljni, ali ja uvek podsećam da je ona mera odakle smo mi krenuli bila izuzetno niska.”

Nemanja Nenadić, izvršni direktor organizacije Transparentnost Srbija, rekao je da je pozitivan trend rezultat sistemskih promena, ali i dodao da je najveća prepreka za smanjenje korupcije nedovoljno ozbiljan pristup tom problemu. Srbija i Crna Gora se na listi po stepenu korupcije nalazi u društvu Makedonije, Nikaragve, Libana i Alžira, dok od država bivše Jugoslavije, kako je saopštio Nemanja Nenadić, Hrvatska zauzima 67, a Bosna i Hercegovina 82. mesto.

“I tu kao da važi teorija da što se ide na Zapad to je skor veći. Već tradicionalno, evo drugu godinu za redom, mi delimo isto mesto sa južnim susedima iz Makedonije. Među bivšim jugoslovenskim republikama smo najniže plasirani, dok Slovenija očekivano ima indeks šest i najviše plasirana je, negde po rangu je slična zemljama Evropske unije u koju je i ušla. Kod BiH primećuje se blagi pad, međutim, one su i dalje zadržale izvesnu prednost u odnosu na našu zemlju.”
XS
SM
MD
LG