Dostupni linkovi

Povratak srpskih izbjeglica tehničko, ne političko pitanje


Hrvatska će vlada učiniti sve da se ustavni Zakon o nacionalnim manjinama počne dosljedno i primjenjivati. Propusta na terenu ima ali to nije razlog za zabrinutost, istakao je hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanka s članovima Savjeta za nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

''To nipošto više nije političko pitanje. To je pitanje provedbe sporazuma i politike ove vlade.''

Najavio je da će o konkretnim problemima povratka srpskih izbjeglica i njihove imovine razgovarati idući tjedan sa predstavnicima Samostalne demokratske srpske stranke s kojom je i sklopio koalicijski sporazum na temelju obećanja i preuzetih obveza na rješavanju upravo tih pitanja.

''Problema u implementaciji ima, ali oni nisu takvi da zasjenjuju ili da mogu dovesti u pitanje glavnu orjentaciju i političku volju da se sporazum u potpunosti primjeni. Što se tiče povrata imovine tu budite sigurni, osobito stojim iza toga, da će taj projekat biti završen.''

Hrvatski je premijer danas kazao kako će se skore izmjene Ustava zbog preciznije regulacije održavanja predsjedničkih izbora u Hrvatskoj iskoristiti i za ponovno vraćanje Bošnjaka u Ustav Republike Hrvatske. Ponavlja da je neupitna orjentacija njegove vlade da izradi takvu Hrvatsku u kojoj će, uz diojalog i toleranciju, u potpunosti biti integriran svaki njezin građanin, osobito pripadnici nacionalnih manjina.

''Nakon agresije na Hrvatsku i Domovinskog rata moramo riješiti probleme. O tome ću razgovarati u našem bilaterarnom razgovoru sutra sa srbijanskim premijerom Koštunicom, s kojim ću se susresti u Solunu na margini Konferencije o dijalogu među religijama. Pripremam posjetu Beogradu i sutrašnji razgovor će biti u službi pripreme te posjete.''
XS
SM
MD
LG