Dostupni linkovi

Do 23. novembra neki od optuženih će biti izručeni Tribunalu


“Ja sam objasnio da je stav Vlade, želeći da ne cepa ovo društvo koje je i onako pocepano, da ne izaziva probleme, da najbolja rešenje za saradnju sa Haškim tribunalom da se određena lica dobrovoljno predaju a Vlada da stoji iza one svoje zakonske obaveze da pruži garancije, da obezbedi mogućnost pribavljanja dokaza, i slično. Ili druga mogućnost da se sudi ljudima u zemlji, imajući u vidu da su sudovi osposobljeni, da može da se sudi, u toj situaciji za saradnju sa Haškim tribunalom to je najbolje rešenje za ovu zemlju.”

Ovako je ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković u izjavi za naš radio pojasnio stav da četvorica generala optuženih pred Haškim tribunalom neće biti uhapšeni, te da u ovom trenutku postoje samo dve mogućnosti. Ili da se generali Vladimir Lazarević, Sreten Lukić, Nebojša Pavković i Vlastimir Đorđević dobrovoljno predaju, ili da im se sudi u Srbiji. Stojković takođe podvlači da je prethodna vlada donela zaključak da bi hapšenje generala bilo opasno po bezbednost zemlje, da taj zaključak još uvek stoji i dodaje:

“Smatram da saradnja može da se odvija na ovaj način kako sam ja objasnio, jer u krajnjoj liniji ja ne znam zašto se pojedinci u Haškom tužilaštvu više brinu kako se izručuju lica nego da li ima saradnje i da li ta lica dolaze u Hag. A onda nekome smeta dobrovoljno izručenje. Da li bi oni hteli ovde da utiču na situaciju u zemlji ili da izazivaju dalje nestabilnosti, ili je nešto treće u pitanju?”

Istovremeno predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić za naš program kaže da ne zna kontekst Stojkovićeve izjave:

“Pretpostavljam da je ministar Stojković mislio na to da je najbolje za državu a i za same generale da se oni dobrovoljno predaju. Ukoliko se to ne učini, ne vidim mogućnost da se izbegne striktna primena Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom. U protivnom zemlja će doći u vrlo nezavidnu političku poziciju kada će se međunarodni pritisci pojačavati, a sdruge strane biće zaustavljen put prema evropskim i evroatlantskim integracijama.”

Srbija, s obzirom na svoj međunarodni položaj, nema mogućnosti da četvorici generala organizuje suđenje pred domaćim pravosuđem, kaže predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Ksenija Milivojević i podvlači da je Vlada od Evropske unije dobila jasne signale da se sa Haškim sudom mora sarađivati na način na koji se to od Srbije očekuje, kako proces ulaska u evropske integracije ne bi bio zaustavljen. S druge strane predsednik Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ističe da ta partija u slučaju izručenja nekog od optuženih više ne bi podržavala Vladu Srbije. Evo kako ministar Stojković odgovara na naše direktno pitanje da li njegovi stavovi praktično znače da Vlada neće hapsiti haške optuženike:

“Zašto se postavlja pitanje da li će hapsiti ili neće ako postoji mogućnost da ljudi odu dobrovoljno i da se vrate na slobodu do poziva za suđenje. S druge strane, hajte da vidimo šta je sa stavom savetnika predsednika države koji je rekao da je razgovarao sa ljudima iz okruženja gospodina Pavkovića, da su mu dali dokumenta da je bolestan i da će oni preduzeti sve da se gospodinu Pavkoviću sudi u zemlji.”

“Ne mogu da se izjašnjavam u pogledu eventualne dobrovoljne predaje generala Nebojše Pavkovića jer je to njegova lična stvar”, ističe u izjavi za naš radio njegov pravni zastupnik advokat Stevan Protić. Istovremeno Protić o izjavi ministra Stojkovića kaže:

“Mislim da je ta izjava samo politička izjava. Na drugoj strani činjenično stanje je da je za generalima raspisana poternica, da je Okružni sud ušao u proceduru uručivanja optužnice Haškog tribunala, da ta procedura podrazumeva nalog za privođenje jer je dat, koji može da rezultira pritvorom generala.”

S druge strane, portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Florans Artman kazala je da će Karla del Ponte krajem novembra obavestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da vlasti u Srbiji neće da hapse haške optuženike kao i da je takav stav Vlade Srbije preneo upravo ministar Stojković kada je u Hag doveo pukovnika Ljubišu Bearu.

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ističe da se do sednice Saveta bezbednosti mora pokazati spremnost da se izvrše međunarodno preuzete obaveze:

“Do 23. novembra mi moramo učiniti pomake u saradnji. Ja očekujem da će do tada neki od optuženih biti izručeni Tribunalu, a očekujem i da će se određeni broj dobrovoljno predati i time olakšati i sebi i državi.”

Porptarol Odeljenja Okružnog suda za ratne zločine Sonja Prostran, objašnjava da su za privođenje optuženih nadležni organi unutrašnjih poslova a za vojna lica ili pripadnike policije njihove komande. Ona naposletku precizira da su zakonom date i druge mogućnosti za prinudno dovođenje optuženika:

“To su u konkretnom slučaju rešenja o određivanju pritvora ili naredba za raspisivanje poternice. I jednu i drugu meru, dakle i pritvor i poternicu, realizuje opet Ministarstvo unutrašnjih poslova odnosno policija. Zakonom jeste propisana obaveza policije da postupa po nalozima suda, ali ni Zakonom o saradnji SCG sa Haškim tribunalom niti Zakonikom o krivičnom postupku nije propisan nikakav rok u kom je policija dužna po takvim nalozima suda da postupi.”
XS
SM
MD
LG