Dostupni linkovi

U iščekivanju četvrtka


Uz obrazloženje većine da se ne žele pojaviti u ovome procesu ukoliko ih ne bude ispitivao sam optuženi, veliki broj osoba sa Miloševićeve liste od 1600 potencijalnih svjedoka odbija da se pojavi u Haagu. Sudsko vijeće je advokatu Kayu savjetovalo da koristi sub poenu – obavezujući nalog za dolazak na sud, što je on prihvatio kao “krajnju mjeru”. Imenovanje branioca mimo volje optuženog obrazloženo je idejom o ubrzanju procesa, zbog Miloševićevih povremenih zdravstvenih problema. Međutim, nesporna je činjenica da je nakon ove odluke proces ne samo dodatno usporen, nego se ponekad čini da je pred kolapsom. Zato se sa velikim zanimanjem očekuje četvrtak, kada će Apelaciono vijeće Tribunala odlučiti o žalbi Kaya na postavljanje službenog branioca.

Prvi i jedini svjedok koji se ove sedmice pojavio u ovom procesu je Liana Kaneli, grčka novinarka, komunistička poslanica grčkog Parlamenta i potpredsjednica Medjunarodnog komiteta za odbranu Slobodana Miloševića,
koja je u aprilu 1999. godine, tokom zračne intervencije NATO-a protiv SR Jugoslavije, boravila u Srbiji. Ona je ispričala svoje utiske o bombardovanju Aleksinca, u kojem su stradali civili i civilne zgrade. Kaneli je dodala da u ovome gradu u južnoj Srbiji nije vidjela nijedan vojni objekat koji bi opravdao napad aviona zapadne vojne alijanse. Po njenom mišljenju, Aleksinac je napadnut kako bi se stanovništvo zastrašilo i natjeralo da uskrati podršku Miloševićevoj vlasti.

Da je Milošević 1999. pristao na uslove koji su mu postavljani u pregovorima u Rambouilletu, “danas bi bio medju pobjednicima, a ne pred političkim sudom poput ovog”, izjavila je Kaneli.

Iako je tužilac, uz pomoć izvještaja Human Rights Watcha, ovoj svjedokinji predočio da je svega 600 metara od centra Aleksinca bila smještena vojna kasarna Deligrad, ona je insistirala na svojoj tvrdnji da nikakve vojne objekte tokom svoje posjete nije vidjela.

Predsjedavajući sudac Robinson ponudio je optuženom da postavi dodatna pitanja ovoj svjedokinji, ukoliko smatra da je glavno ispitivanje imalo propusta. Milošević je odgovorio:

"Ne želim da ulazim u meritum stvari dok mi se ne vrati moje pravo da ispitujem svjedoke. Ovo je obična farsa".

Nakon što je okončano ovo svjedočenje, branilac Kay je rekao da za ovu sedmicu nema pripremljenog više nijednog svjedoka, pa je nastavak procesa zakazan za sljedeći utorak.
XS
SM
MD
LG